Venter på katastrofen:

Ingen får stoppet «bomba»

Oljetankeren utenfor Jemen har rustet i fem år - med en million fat olje i lasten. Houthi-opprørerne nekter FN tilgang til å kontrollere skipet, og eksperter frykter det kan eksplodere når som helst.

EKSPLOSIVT: Safer FSO ligger noen kilometer nord for Hodeida i Jemen, med over en million fat olje i lasten - fire ganger mer enn oljeutslippet etter Exxon Valdez-ulykken i 1989. Foto: European Space Agency
EKSPLOSIVT: Safer FSO ligger noen kilometer nord for Hodeida i Jemen, med over en million fat olje i lasten - fire ganger mer enn oljeutslippet etter Exxon Valdez-ulykken i 1989. Foto: European Space Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Rødehavet, utenfor den houthi-kontrollerte kystbyen Hodeida, flyter ei tikkende bombe.

Eksperter frykter nemlig at gassdannelse i skipets oljetanker kan føre til at det eksploderer.

Det var The Guardian som omtalte saken først.

Til FNs sikkerhetsråd fortalte nødhjelpskoordinator Mark Lowcock i forrige uke at houthiene nok en gang hadde nektet inspektører tilgang til skipet, som ligger sju kilometer utenfor havna Ras Isa, nord for Hodeida. Det rapporterte UN News.

- Kan eksplodere innen et år

Júlia Palik er forsker ved Peace Research Institute Oslo. Hun forteller at det haster med å redde skipet, men at det samtidig er politisk umulig.

- Skipet er ei tidsinnstilt bombe. Siden houthiene fikk kontroll over byen, har det ikke blitt vedlikeholdt. Basert på det jeg vet, skal det være risiko for at det eksploderer innen et år, sier hun.

Hodeida er en kystby ved Rødehavet, som er kontrollert av houthiene. Den FN-støttede Hadi-regjeringen - støttet av en Saudi-ledet koalisjon - hevder den har rett på oljen i tankeren, som altså er under opprørsgruppas kontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer