Ingen fare for Harry-turen

Norske og svenske myndigheter har vært forberedt på kugalskap lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Grønt lys for alle som har tenkt seg på Harry-tur til Sverige i helgen: det er ikke farlig å kjøpe svensk kjøtt selv etter at det første tilfellet av kugalskap er konstatert i Sverige i dag.

Og kugalskap i nabolandet påvirker heller ikke norsk kjøtt. T-ben-stek har vært forbudt i norske kjøttdisker siden januar 2005. Smittefaren sitter i ryggmarg og bein hos storfe.

- Vi har vært i kontakt med våre svenske kolleger, og det er ingen fare for handleturen til Sverige, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet. no.

Også avdelingsdirektør Keren Baryaacev i Mattilsynet beroliger.

- Vi har strenge tiltak for forbrukere og dyr her i landet, og funnet i Sverige gjør ikke noen endringer på det. Vi har allerede tiltakene som er nødvendig, og kugalskap i Sverige øker ikke faren for at vi får den farlige sykdommen her i landet, sier Baryaacev til Dagbladet.no.

Norge blant de få 

 Kugalskap (BSE) er konstatert i de fleste europeiske land, men ikke i Norge. Kuene får lammelser og dør, inkubasjonstiden er flere år.

Kugalskap er en dyresykdom - skrekksceneriaet er mat med BSE-smitte kan føre til menneskelidelsen Creutzfeldt-Jakobs syldom (CJS), som en inkubasjonstid på ett til to år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer