Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen fare for renteoppgang

Vi vil oppleve ytterligere prisstigning på boligmarkedet og fortsatt lave renter i lang tid framover. Det mener administrerende direktør Einar Forsbak i Sparebankforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen i norsk økonomi er svært god, og det er lite som tyder på at dette bildet vil endre seg, sier Forsbak.

Temperaturen på boligmarkedet nærmer seg kokepunktet og prisene stiger med en fart som vi ikke har opplevd siden de vanvittige 80-åra. Til gjengjeld kan boligkjøperne glede seg over utlånsrenter helt nede på 4- 5 prosent.

Ifølge Sparebankforeningen er det mer enn 30 år siden bankene sist kunne tilby lån med renter på fem-tallet.

Einar Forsbak peker på fire forhold i norsk økonomi som sørger for at norske låntakere i flere år vil nyte godt av historisk lave renter.

En knallsterk utenriksøkonomi. Det vil si at det selges langt mer norske varer til utlandet enn vi importerer. Hovedforklaringen er økt olje- og gasseksport.

Lav prisstigning. I flere år på rad har prisstigningen vært under to prosent.

Store overskudd på statsbudsjettet. Overskuddet plasseres i oljefondet, som i løpet av en ti års tid trolig vil passere 1000 milliarder kroner.

Sterk kronekurs. Norske kroner er blitt mer verdt i forhold til andre valutaer. Kronekursen tyder på at utlendingene har stor tillit til norsk økonomi.