Ingen feil ved Dianas bil

PARIS (Dagbladet): Fransk politi slår nå fast at prinsesse Diana døde i en «vanlig bilulykke». Det var ingen feil ved bilen og heller ingen spor av sabotasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet bekreftet i går at den tekniske rapporten om ulykken er ferdig, etter 13 måneders etterforskning.

Den 500 sider lange rapporten konkluderer med at det ikke var noen mekaniske feil ved bilen. Mercedesens ABS-bremser og airbager fungerte normalt.

100 km i timen

Det er heller ikke funnet noen spor av sabotasje. Mohamed al-Fayeds teori om at britisk etterretningstjeneste tok livet av prinsesse Diana og hans sønn Dodi, holder ikke. For politiet var det en «helt vanlig bilulykke».

Ulykken skyldes sjåføren Henri Pauls promille og pillebruk, samt for stor hastighet. Bilen krasjet med stolpen i Alma-tunnelen i 100 kilometer i timen, og ikke 180 som det ble sagt tidligere.

Rapporten slår også fast at Mercedesen var borti en Fiat Uno. Det ble funnet hvite malingspor, og Unoens knuste baklys lå igjen i tunnelen.

Det er ikke helt klart hvordan Unoen har sjenert Mercedesen.

Kostbar sak

Det er nå opp til forhørsdommer Hervé Stephan å trekke konklusjonene fra rapporten. Han må også avgjøre om det skal reises formell tiltale mot de ni pressefotografene som forfulgte prinsesse Diana og Dodi.

Dommeren tør ikke trekke forhastede slutninger i en så diplomatisk følsom, men også rådyr sak. Franske skattebetalere raser over pengesluket.