Ingen feiring

Regjeringsskiftet skulle være en gledens dag for Jonas Gahr Støre og co., men drapene i Kongsberg sender mørke skyer over merkedagen. - Vi feirer ikke i dag, sier Støre.

ALVORSTUNG: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringsapparatet dropper fering i dag på grunn av drapene i Kongsberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALVORSTUNG: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringsapparatet dropper fering i dag på grunn av drapene i Kongsberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

tDet var en preget og svært alvorstung nybakt statsminister som møtte pressen igjen til en siste pressekonferanse torsdag kveld.

Tidligere på ettermiddagen kom politiet med nye detaljer fra massedrapene på Kongsberg. Gjerningsmannen skal ha tatt seg inn i tilfeldige bolighus, og flere av de drepte ble funnet døde der.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag kveld pågrepet for fem drap på Kongsberg. Han har erkjent å ha utført drapene, men ikke tatt stilling til straffeskyld. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Jonas Gahr Støre reagerer sterkt når han hører om detaljene, ikke minst hvor tilfeldig angrepet har rammet.

- Det er grusomme detaljer. Det er en fryktelig vilkårlighet i hvilke hus han gikk inn i. Hvem var hjemme der?, sier Støre til Dagbladet.

- Jeg kan bare uttrykke den dypeste medfølelse til de som er blitt rammet der. De som sitter igjen og skal forholde seg til så store og meningsløse tap, fortsetter den ferske statsministeren.

Feirer ikke

Støre har i nesten åtte år som Ap-leder jobbet for å bli statsminister i Norge. Da det endelig ble virkelighet i dag, var det likevel ingen tid for å sprette champagnen. De grusomme angrepene i Kongsberg kommer ekstra nær mange i Arbeiderpartiet på grunn av deres egne mørke historie fra massedrapene på Utøya, og de dropper all feiring.

- Vi feirer ikke i dag. Dette er ikke en kveld for feiring. Det har vi bestemt fordi dette er en påminnelse om at det å ha regjeringsansvar er alvor.

- Så når noe sånt skjer så er vi beredt fra første time, og ta det på fullt alvor. Og det har vi gjort i dag.

Dagbladet er kjent med at det var planlagt et større, felles arrangement for de to regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men at det ble avlyst etter massedrapene på Kongsberg.

Reiser til Kongsberg

Støre understreker at det fortsatt pågår en politietterforskning, og derfor vil være forsiktig med å trekke konklusjoner. Han sier han er opptatt av Kongsberg-samfunnet nå får de ressursene de trenger, og at de som er rammet får oppfølging.

Fredag reiser han til Kongsberg for å møte politi og støtteapparat.

- Justisministeren og jeg ønsker å reise til Kongsberg i morgen for å møte de som har håndtert denne situasjonen.

NY STATSMINISTER: Erna Solberg overrekker nøkkelen til Statsministerkontoret videre til Jonas Gahr Støre. Vis mer

- Hva skal du gjøre på Kongsberg?

- Jeg har snakket med ordføreren, og spurt om det kan være ønskelig, og hun har takket ja til det. Det er for å vise oppmerksomhet fra det norske fellesskapet.

- Jeg tror enten du bor langt nord eller langt sør, så er alle veldig berørt av dette. For dette er jo en fryktelig handling som det er nesten vanskelig å ta inn over seg.

- Skal du møte pårørende?

- Vi skal ikke gjøre noe som er belastende for dem som nå er oppe i en stor tragedie. Vi forholder oss til kommunen og skal finne en god måte å besøke byen på.

Vil ettergå politiets arbeid

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slo i dag fast at massedrapene på Kongsberg framstår som en terrorhandling. Det er kjent at gjerningsmannen hadde konvertert til islam, og at alarmen hadde gått hos politiet om han var i ferd med å bli radikalisert.

PST trakk på en pressekonferanse i dag også fram andre soloangrep i Norge, slik som Philip Manshaus' angrep på al-Noor-moskeen i Bærum.

Statsminister Jonas Gahr Støre ønsker nå å gjøre enda mer for å forhindre at slike angrep skjer igjen.

- Vi må arbeide videre med å styrke beredskapen. Det å beskytte seg i vår tid mot at slike angrep skjer er en veldig krevende oppgave, men vi må jobbe videre for å lære av det som har skjedd i Norge, men også i andre land.

- Vi må styrke kunnskapen, og så må vi nå ettergå hvordan politiet har arbeidet i denne saken. Det er for tidlig å konkludere med det, men noe så alvorlig må oppsummeres av politiet for å se om det er lærdommer der, avslutter Støre.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer