MEKLET: Klokka halv fire i natt la Dag Nafstad fram en skisse til løsning. Den ble godtatt uten innvendinger. Foto: Scanpix
MEKLET: Klokka halv fire i natt la Dag Nafstad fram en skisse til løsning. Den ble godtatt uten innvendinger. Foto: ScanpixVis mer

Ingen ferjestreik

Ferjerederne og Sjømannsforbundet godtok skissen til løsning som meklingsmann Dag Nafstad la fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det var litt før klokka 4 søndag morgen at det var klart at meklingen var avsluttet med godt resultat og at en streik som ville berørt tusenvis av reisende, var unngått.


Nafstad sier at skissen ble godtatt over bordet uten innvendinger etter at den var lagt fram rundt klokka 3.30.

Representanter for Sjømannsforbundet og Rederienes Landsforening møttes lørdag formiddag hos Riksmeklingsmannen til mekling.

Sentralt sto prinsippspørsmålet om en minstelønnsgaranti fra arbeidsgiverne til de ansatte. Det var dette spørsmålet som veltet forhandlingene, og som kunne bli en vanskelig utfordring for meklingsmann Dag Nafstad.

- Vi vil ha garantibestemmelser som sikrer sjøfolk en minstelønn som står i et prosentvist forhold til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det var derimot ikke rederne innstilt på å gi oss, sa talsmann Morten Øen i Sjømannsforbundet til NTB.

Dersom streik blir utfallet av meklingen, blir mange reisende berørt. Ferjesambandet mellom Moss og Horten blir stanset, det samme skjer med Nesodden-ferjene i hovedstaden. I tillegg blir en rekke andre strekninger berørt i større eller mindre grad.

- Dersom det blir streik, så ønsker vi i minst mulig grad å berøre tredjepart. Derfor er det svært få eller ingen som blir helt isolert av en eventuell streik, sier Øen.

Totalt er om lag 1.800 ansatte i ferjer, passasjerbåter og lastebåter i kysttrafikk, Redningsselskapet og bukseringsrederier. Av dem blir omtrent 200 sjøfolk tatt ut dersom streik blir et faktum.


(NTB)