- Ingen fiasko

NHO-sjefen Finn Bergesen jr. bekrefter at han var i dialog med LO-boss Yngve Hågensen under hele streiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergesen synes ikke oppgjøret ble en fiasko. - Jeg ble erklært som vinner etter første runde, og nå er det noen som mener jeg har tapt. Men jeg ser ikke på dette som noe norgesmesterskap. Jeg forsøker å finne løsninger for den situasjonen som foreligger og det næringsliv jeg forhandler på vegne av. Jeg oppfatter ikke utfallet av oppgjøret som en fiasko, men som en løsning hvor resultatet ble i overkant av det som var riktig i den foreliggende situasjon, sier Bergesen jr.

Åpne kanaler

- Stoltenberg sier at regjeringen har hatt åpne kanaler til partene hele tida under streiken. Da har det vel også vært åpne kanaler mellom dere og LO-ledelsen under hele streiken? - Ja, jeg kan bekrefte at det har vært åpne kanaler helt siden streiken var et faktum. Det er viktig i en slik konflikt å ikke ri prestisje, men i stedet søke etter fornuftige utganger. Vi visste litt om hverandre før vi gikk til riksmeklingsmannen. - Og så hadde dere gleden av å lure mediene fra å oppdage at dere hadde et lengre møte søndag. - Det var nok ikke bare søndag det, sier Bergesen tydelig tilfreds.

Nye regler?


- SV-leder Kristin Halvorsen har oppfordret NHO til å utforme regler som hindrer de verste eksessene i form av store lønnstillegg og urimelige fallskjermer. Hva sier du til det? - Lederlønningene fastsettes av styret i den enkelte bedrift. Vi kan ikke påvirke det direkte, men vi har gjennom hovedstyret framholdt nødvendigheten av både en lik lønnsutvikling og av moderasjon. 80- 90 prosent av NHOs medlemmer er mindre bedrifter hvor lederlønningene har fulgt samfunnet for øvrig. - Tror du det inntektspolitiske samarbeidet fortsetter? - Vi fikk et tilbakeslag denne gangen, men solidaritetsskuta flyter fortsatt selv om den ligger noe tyngre i sjøen. erling.ramnefjell@dagbladet.no # FULL OVERSIKT? NHO-sjefen Finn Bergesen jr. har god oversikt over hovedstadens vestlige deler fra toppen av NHO-bygget. Han og LO-boss Hågensen hadde kontakt under hele streiken. Nå er spørsmålet om de overskuer virkningen av at de feilvurderte lønnstakernes misnøye med moderasjonslinja. # Foto: ARNE HOEMndash}Ingen fiasko # # NHO-sjefen Finn Bergesen jr. bekrefter at han var i dialog med LO-boss Yngve Hågensen under hele streiken. # Av ERLING RAMNEFJELL # Bergesen synes ikke oppgjøret ble en fiasko.

- Jeg ble erklært som vinner etter første runde, og nå er det noen som mener jeg har tapt. Men jeg ser ikke på dette som noe norgesmesterskap. Jeg forsøker å finne løsninger for den situasjonen som foreligger og det næringsliv jeg forhandler på vegne av. Jeg oppfatter ikke utfallet av oppgjøret som en fiasko, men som en løsning hvor resultatet ble i overkant av det som var riktig i den foreliggende situasjon, sier Bergesen jr.

Åpne kanaler


- Stoltenberg sier at regjeringen har hatt åpne kanaler til partene hele tida under streiken. Da har det vel også vært åpne kanaler mellom dere og LO-ledelsen under hele streiken?

- Ja, jeg kan bekrefte at det har vært åpne kanaler helt siden streiken var et faktum. Det er viktig i en slik konflikt å ikke ri prestisje, men i stedet søke etter fornuftige utganger. Vi visste litt om hverandre før vi gikk til riksmeklingsmannen.

- Og så hadde dere gleden av å lure mediene fra å oppdage at dere hadde et lengre møte søndag.

- Det var nok ikke bare søndag det, sier Bergesen tydelig tilfreds.

Nye regler?


- SV-leder Kristin Halvorsen har oppfordret NHO til å utforme regler som hindrer de verste eksessene i form av store lønnstillegg og urimelige fallskjermer. Hva sier du til det?

- Lederlønningene fastsettes av styret i den enkelte bedrift. Vi kan ikke påvirke det direkte, men vi har gjennom hovedstyret framholdt nødvendigheten av både en lik lønnsutvikling og av moderasjon. 80- 90 prosent av NHOs medlemmer er mindre bedrifter hvor lederlønningene har fulgt samfunnet for øvrig.

- Tror du det inntektspolitiske samarbeidet fortsetter?

- Vi fikk et tilbakeslag denne gangen, men solidaritetsskuta flyter fortsatt selv om den ligger noe tyngre i sjøen.

erling.ramnefjell@dagbladet.no

#

FULL OVERSIKT? NHO-sjefen Finn Bergesen jr. har god oversikt over hovedstadens vestlige deler fra toppen av NHO-bygget. Han og LO-boss Hågensen hadde kontakt under hele streiken. Nå er spørsmålet om de overskuer virkningen av at de feilvurderte lønnstakernes misnøye med moderasjonslinja.