Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen flere norske meldt omkommet

462 savnet, mens 980 har ukjent status.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallet på norske omkomne etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia er fortsatt 21. 462 mennesker har status som savnet, mens 980 har det ikke lyktes pårørende eller myndigheter å komme i kontakt med de siste dagene. Det er imidlertid stor usikkerhet knyttet til om menneskene i den sistnevnte kategorien i det hele tatt befant seg i området 2. juledag.

Det opplyste utenriksminister Jan Petersen på en pressekonferanse i formiddag.

- I går kom det 1100 mennesker inn til Norge, og det kommer inn et stort antall i dag også. I løpet av kvelden i morgen skal alle de som er i stand til å reise, og ønsker det selv, være hjemme eller på vei hjem, sa Petersen.

Fire registrerte norske pasienter skal være for hardt skadd til at de kan flyttes fra de lokale sykehusene.

Offentliggjør ikke tall

Norske myndigheter har fått til dels hard kritikk for ikke å offentliggjøre navnene på savnede eller omkomne. Politidirektør Ingelin Killengreen ville heller ikke gi noen tidsfrist for når dette gjøres.

- Vi har behov for litt tid for å verifisere opplysningene. Vi må sikre at tallene er 100 prosent korrekt, derfor har vi ikke tallmateriale eller annen statistikk tilgjengelig nå, sa hun.

Hun opplyser at Kripos arbeider hardt i katastrofeområdene med å sikre seg opplysninger om omkomne og savnede, mens et titalls personer jobber døgnet rundt i Norge med opplysninger og registreringer som kommer inn fra lokale politimyndigheter.

- Jeg vil understreke hvor viktig det er å kvalitetssikre de opplysningene som har kommet inn. Nøyaktigheten er per i dag ikke slik den burde være, og det har forekommet dobbeltregistreringer og unøyaktigheter.

Ingen av representantene på pressekonferansen ville heller bekrefte opplysningene om at det er over hundre barn blant de savnede.

- Blir aldri funnet

Politidirektøren opplyste at de bruker bilder i arbeidet med å oppspore savnede.

- Dels har pårørende sendt inn bilder, dels brukes det også annet materiale i denne sammenheng.

Samtidig innser man at mange døde trolig aldri blir funnet.

- Det er flere hundre nordmenn som er berørt. Det er åpenbart nordmenn, som folk fra andre nasjoner, som aldri blir funnet, sa Jan Petersen.

- Vi må være forberedt på den mulighet at dette er en tragedie som har meget stort omfang - at det er den største tragedien som har rammet nordmenn i utlandet, gjentok utenriksministeren.

Etter nyttårshelgen slutter ferien for de fleste, og det blir en stor utfordring å ta vare på de mange som er direkte eller indirekte berørt av tragedien.

- Vi mener vi har et hjelpeapparat som er i stand til å håndtere oppfølgingen, og vi skal tilby en pakke fra A til Å. Dette vil involvere flere etater og departementer. Skoler og barnehager starter snart. Det er viktig at barna føler at de blir tatt vare på i en veldig vanskelig situasjon, sa helseminister Ansgar Gabrielsen.

FLERE KOMMER HJEM: Innen i morgen skal de som ønsker og kan det, ha ankommet Norge og Gardermoen.
RØRT: - Jeg er stolt og rørt over givergleden nordmenn har vist ovenfor de rammede landene, sa Jan Petersen på dagens pressekonferanse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media