Ingen flere straffesaker mot Toska

Rettsvesenet setter punktum med Wonderboy-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når straffeutmålingsprosedyren i Wonderboy-saken starter i Oslo tingrett kommende fredag, betyr det samtidig at rettsvesenet setter punktum for alle straffesaker mot NOKAS-ranets hovedmann, David Toska.

På et møte mellom partene tirsdag bestemte Oslo tingrett at alle gjenværende straffesaker mot David Toska vil bli behandlet når aktoratet fredag 17. august fremmer en tilleggstiltale i forbindelse med Wonderboy-saken som advokat Øystein Storrvik skal forsvare sin klient mot.

Videre skal Storrvik forsvare Toskas rolle i selve Wonderboy-saken mens tiltalen i den meget omtalte bankbokssaken, som starter onsdag, vil bli trukket. De sakene Toska samlet skal stå til rette for i tilleggstiltalen, gjelder ranet mot Postens Brevsenter og innbruddene i Norsk Medisinaldepot og Gjensidige NOR.

Det man altså ble enige om under dagens møte i Oslo tingrett er at det ikke skal gjennomføres flere omfattende straffesaker mot David Toska. Alt det gjenstående mot ham samles i en felles bevisføring under prosedyren i Wonderboy-saken fredag den 17. august. Å gjennomgå bevisene i en sak sammen med straffeutmålingsprosedyren i en annen sak, er uortodokst og ganske uvanlig i norsk rettspraksis. Men man har valgt denne løsningen blant annet for å unngå at Toska blir en ytterligere belastning for norsk rettsvesen. Gunstig for Toska - Men at sakene samles slik, er gunstig for min klient, sier advokat Storrvik til NTB. Han sier David Toska allerede er dømt til 18 års fengsel og at Høyesterett har avgjort forvaringsspørsmålet.- For min klient gjelder det nå å få lagt ting bak seg. Han er bedre tjent med å komme i gang med studier og fremtidsrettet virksomhet enn å slite tiltalebenken i ukevis, sier Storrvik.Han peker også på det rent prosessøkonomiske som et argument for å velge den løsningen Oslo tingrett er kommet fram til.Det er uklart hva tilleggstiltalen vil inneholde og hvordan den blir utformet, og Storrvik vil heller ikke antyde noe om sine påstander når bevisføringen starter i åpen rett kommende fredag.Maksimum 21 år Bakgrunnen for den underlige situasjonen er at Toska allerede er dømt til en fengselsstraff på 18 år og bare har tre år igjen før maksimumsstraffen på 21 år er nådd. En omfattende saksgang ville krevd store ressurser uten at det kunne få innvirkning på Toskas samlede straff.

Heller ikke spørsmålet om forvaring kunne blitt endret fordi alle straffesakene som nå samles i ett rettsmøte, har en gjerningsbeskrivelse som dateres før NOKAS-ranet. Dermed kan ikke spørsmålet om forvaring reises på nytt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer