I LUFTA:  Et SAS-fly av typen CRJ-900 inn for landing på Kastrup i København mens en SAS' Airbus 340-313X står på "parkeringen" på rullebanen. 
Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix.
I LUFTA: Et SAS-fly av typen CRJ-900 inn for landing på Kastrup i København mens en SAS' Airbus 340-313X står på "parkeringen" på rullebanen. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix.Vis mer

Ingen flygerstreik i Sverige - SAS som normalt igjen

Ettårig avtale i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir ingen streik blant de svenske SAS-flygerne etter en løsning på overtid av meklingsfristen klokka 08 i dag.

Klokka 14 i ettermiddag skal alle fly være på planlagt sted igjen, opplyser selskapet i formiddag.

- Det betyr at all trafikk i SAS-systemet vil være som normal fra ettermiddagen i dag torsdag, og at streiken blant de norske pilotene heller ikke vil påvirke pinsetrafikken, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til Dagbladet ved 09.30-tiden.

De aller fleste av de daglige 900 flygingene i SAS-systemet vil da være i rute igjen etter at SAS i Sverige har holdt tilbake 120 avganger de to siste dagene i påvente av en avklaring på pilotmeklingen der.

Partene  har inngått en avtale torsdag morgen, etter å ha brukt hele natten ved forhandlingsbordet, skriver avisa Svenska Dagbladet.

Ifølge Sveriges Radio har flygerne og selskapet blitt enige om en ettårig avtale, skriver NTB.

To av 10 i streik
Det ble bekreftet fra selskapet rett før 09.30 at streiken var avverget.

Dermed er foreløpig bare seks av de 312 pilotene tilsluttet Norske SAS-flygeres Forening (NSF) som er i streik etter at Riksmekleren konkluderte i natt med at det ikke var grunlag for å finne en løsning.

- Dermed er det inngått avtaler for alle andre pilotforeninger i Norge, Danmark og Sverige. Det vil si om lag 80 prosent av alle flygere i SAS-systemet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

- Ikke lønn eller pensjon
Den andre foreningen for SAS-piloter i Norge med 240 medlemmer - SNF - har inngått den nye avtalen, som i følge Johansen ikke påvirker lønn eller pensjon.

- SAS har gjennom 50 år hatt et svært komplekst avtalesystem, som det er nødvendig å modernisere for at selskapet skal kunne operere som nå. Forenklet sagt er det nødvendig med større fleksibilitet i forhold til jobb og ferier, sier Johansen til Dagbladet.

Ifølge de streikende SAS-flygernes leder Rune Sundland står konflikten blant annet om at SAS vil øke den ordinære flytiden på langdistanseruter utover 10 timer uten å øke hviletiden utover 24 timer.

- Flysikkerhet
- Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelse av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier Sundland til NTB.

I første omgang tas seks flygere på SAS sitt langrutenett ut i streik fra og med 21. mai, med gradvis opptrapping gjennom pinsehelgen.

Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vurderes fortløpende.