Ingen FN-reaksjon mot Nord-Korea i natt

Kina etter tre timers hastemøte: -Vi må ikke overdrive.

FORDØMMER NORD-KOREA: Den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice avfotografert på vei inn til møtet i FNs sikkerhetsråd nå i kveld. Foto: STAN HONDA / AFP / SCANPIX
FORDØMMER NORD-KOREA: Den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice avfotografert på vei inn til møtet i FNs sikkerhetsråd nå i kveld. Foto: STAN HONDA / AFP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd ble ikke enige om noen reaksjon i et lukket hastemøte søndag kveld, der temaet var Nord-Koreas oppskyting av en langdistanserakett tidligere i helgen.

Men rådslagningene om en passende reaksjon fortsetter seinere, sa Mexicos FN-ambassadør Claude Heller da de 15 rådsmedlemmene kom kom ut fra det lukkede møterommet etter midnatt norsk tid.

Mexicos representant er Sikkerhetsrådets president denne måneden.

Kina holder igjen
Kinas FN-ambassadør Zhang Yesui sa etter det tre timer lange møtet at "enhver reaksjon fra Sikkerhetsrådet må være forsiktig og ikke overdreven", ifølge NTB-AFP-Reuters.

Nord-Koreas nabo og viktigste forretningspartner Kina har fått med seg Russland, Libya, Uganda og Vietnam på en mildere reaksjon enn USA, Storbritannia og Frankrike umiddelbart har gått inn for. De tre store nasjonene i den vestlige alliansen vil fordømme rakettoppskytingen som brudd på FNs resolusjoner om atomopprustning.

 -Sterk felles handling
Møtet foregikk FNs hovedkvarter i New York. USAs FN-ambassadør Susan Rice uttalte i forkant av møtet at sikkerhetsrådet burde samle seg om en «sterk felles handling» overfor Nord-Korea, melder nyhetsbyrået AFP.

KALTE INN: Japans FN-ambassadør Yukio Takasu deltar på møtet nå i kveld. Det var USA og Japan som tok initiativet til hastemøtet. Foto: STAN HONDA / AFP / SCANPIX
KALTE INN: Japans FN-ambassadør Yukio Takasu deltar på møtet nå i kveld. Det var USA og Japan som tok initiativet til hastemøtet. Foto: STAN HONDA / AFP / SCANPIX Vis mer

Flere diplomater skal ha sagt at de forventet lange forhandlinger før rådet eventuelt kommer til enighet om en felles uttalelse. Det er ikke sikkert om en slik uttalelse blir klar søndag.

- Frankrike fordømmer oppskytingen på det sterkeste, skal Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert ha uttalt.

- Vi forventer at rådet enstemmig fordømmer det som har hendt, og svarer på denne provokasjonen og krenkelsen av internasjonal lov, sa Ripert videre.

Nyhetsbyrået Associated Press melder at USA og landets allierte etter all sannsynlighet vil jobbe for en enstemmig fordømmelse, og samtidig søke å utvide de økonomiske sanksjonene som allerede er rettet mot Nord-Korea.

-Isolert fra verden
- Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, uttalte den amerikanske presidenten Barack Obama tidligere søndag.

Nord-Korea hevder at formålet med rakettutskytingen var å sende opp en satellitt

FNs sikkerhetsråd

• Består av 15 medlemmer

• Fem er faste: Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA

• De 10 øvrige er per i dag: Japan, Østerrike, Uganda, Burkina Faso, Vietnam, Costa Rica, Mexico, Tyrkia, Kroatia og Libya

Kilde: UN.org

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer