- Ingen forbudte våpen i Irak

David Kay gikk av som leder for de amerikanske våpeninspektørene i Irak og tror ikke det fantes masseødeleggelsesvåpen før krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington: - Jeg tror ikke de fantes. Det alle snakket om, er lagre som var produsert etter Golfkrigen i 1991, og jeg tror ikke det var noe produksjonsprogram av betydning på 90-tallet, sa han i et telefonintervju med nyhetsbyrået Reuters.

I intervjuet sa Kay at mesteparten av det som kunne avdekkes, er funnet, og at letingen vil bli vanskeligere når irakerne overtar styret av landet sitt selv.

Kays uttalelser er et slag i ansiktet på president George W. Bush, som i sin tale til nasjonen denne uka insisterte på at Saddam Hussein hadde et aktivt program for masseødeleggelsesvåpen helt fram til invasjonen i fjor vår. Dette var Bushs uttalte hovedbegrunnelse for å gå til krig mot Irak.

David Kay varslet for flere måneder siden at han ville gå av som leder for Iraq Survey Group av private årsaker. Gruppa har hittil ikke funnet noen masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Skifter fokus

Den tidligere FN-våpeninspektøren Charles Duelfer ble fredag utnevnt som Kays etterfølger. Den 51 år gamle Duelfer har lang erfaring fra letingen etter forbudte våpen i Irak. Men også han har tidligere gitt uttrykk for tvil om Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Jeg tror at Kay og hans folk har lett veldig grundig. Jeg tror årsaken til at de ikke har funnet slike våpen, er at de antakelig ikke fins, sa Duelfer til TV-kanalen NBC tidligere denne måneden.

Til Washington Post sier Duelfer at han vil skifte fokus fra å lete etter ulovlige våpen til å finne ut hva som skjedde med Saddam Husseins våpenprogrammer.

Fortsatt sikre

Så sent som onsdag sa Cheney at USA ikke har gitt opp å finne våpen, og at det ennå ikke er klart at Irak ikke hadde forbudte våpen. Mens talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, sier Bush-administrasjonen «fortsatt er sikker på at Iraq Survey Group vil fortsette å gjøre framgang i arbeidet med å fastslå sannheten om Saddam Husseins regime, regimets programmer for masseødeleggelsesvåpen».

Forbløffende

James Rubin, sikkerhetsrådgiver for Wesley Clark som kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat, sier Kays uttalelser viser «at den viktigste forutsetningen for å gå til krig mot Irak er blitt ødelagt av Bush-administrasjonens egne funn».

- Kays forbløffende utsagn kan ikke ignoreres. Det blir mer og mer klart at det har funnet sted en massiv etterretningsblunder, sier Jane Harman, en av demokratenes ledende representanter i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Negativ rapport

I sin foreløpige rapport i oktober sa David Kay at påstander om utstyr for produksjon av biologiske våpen som var framsatt av blant andre visepresident Dick Cheney, ikke kunne verifiseres.

Kay meldte i rapporten at det ikke var funnet noen forbudte våpen, bare enkelte våpenrelaterte programmer.

Ifølge rapporten kunne det ikke bevises at Irak hadde til hensikt å produsere kjemiske eller biologiske våpen, eller mulighet til det. Det ble heller ikke funnet noen tegn til at Irak kunne produsere kjernefysiske våpen.

Rapporten førte til en heftig debatt om USA hadde overdrevet påstandene om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen for å rettferdiggjøre en krig som FN gikk imot. En ny rapport ventes i februar, men det er ikke klart om Kay eller Duelfer skal stå for den.

Blair tålmodig

Kays uttalelser fredag er også et tilbakeslag for Storbritannias statsminister Tony Blair. Men Blair er fortsatt overbevist om at det vil bli funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak, trass i at mannen som ledet USAs jakt på våpnene, sier de ikke finnes.

- Det er viktig at folk er tålmodige og at vi lar Iraq Survey Group gjøre jobben sin, sier en talsmann for Blair.

- Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, og vi avventer resultatet av det. Vår posisjon er uforandret.

(NTB-Reuters-AFP)

HADDE IKKE MASSEØDELEGGELSES-VÅPEN: David Kay avviser at det fantes masseødelegges-våpen i Irak.