Ingen fordel med lærerutdanning

Ufaglærte lærer har bedre resultater på ungdomsskolen.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Selv om ufaglærte lærere ikke får fast ansettelse i skolen, viser en ny undersøkelse at elever gjør det bedre på ungdomsskolen hvis læreren ikke har godkjent lærerutdanning.

I en undersøkelse foretatt av Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, framgår det at godkjent lærerutdanning har en positiv effekt på elevenes prestasjoner på femte trinn, men en negativ effekt på elevenes prestasjoner i 10. klasse på ungdomsskolen, skriver Dagsavisen.

I rapporten heter det at en av årsakene kan være at «godkjent lærerutdanning ikke representerer et kvalitetsstempel i forhold til andre utdanninger, eller mangel på utdanning».

— Det kan godt hende at den lærerutdanningen vi har, fungerer bedre på barnetrinnet enn på ungdomstrinnet, sier sosiologiprofessor Jens B. Grøgaard ved Høgskolen i Vestfold. Han er en av forskerne bak rapporten.

Blant ufaglærte lærere har man alt fra dem som nettopp er ferdig med videregående, til folk med universitetsutdannelse.Grøgaard utelukker ikke at en ufaglært lærer med solid fagkunnskap kan være bedre enn en med godkjent lærerutdanning, men med langt mindre faglig ballast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer