Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen fordel med lærerutdanning

Ufaglærte lærer har bedre resultater på ungdomsskolen.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om ufaglærte lærere ikke får fast ansettelse i skolen, viser en ny undersøkelse at elever gjør det bedre på ungdomsskolen hvis læreren ikke har godkjent lærerutdanning.

I en undersøkelse foretatt av Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, framgår det at godkjent lærerutdanning har en positiv effekt på elevenes prestasjoner på femte trinn, men en negativ effekt på elevenes prestasjoner i 10. klasse på ungdomsskolen, skriver Dagsavisen.

I rapporten heter det at en av årsakene kan være at «godkjent lærerutdanning ikke representerer et kvalitetsstempel i forhold til andre utdanninger, eller mangel på utdanning».

— Det kan godt hende at den lærerutdanningen vi har, fungerer bedre på barnetrinnet enn på ungdomstrinnet, sier sosiologiprofessor Jens B. Grøgaard ved Høgskolen i Vestfold. Han er en av forskerne bak rapporten.

Blant ufaglærte lærere har man alt fra dem som nettopp er ferdig med videregående, til folk med universitetsutdannelse.
Grøgaard utelukker ikke at en ufaglært lærer med solid fagkunnskap kan være bedre enn en med godkjent lærerutdanning, men med langt mindre faglig ballast.

— Vi kan ikke komme med noen bastante konklusjoner, det må mer forskning til, sier han.

Undersøkelsen omfatter rundt 3.000 barneskoler og 1.000 ungdomsskoler.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling