ENIGE: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har i dag møtt den italienske statsministeren Matteo Renzi (t.h.) og den franske presidenten Francois Hollande for å legge strategien overfor Storbritannia i tida framover. Foto: Kay Nietfeld / DPA / NTB Scanpix
ENIGE: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har i dag møtt den italienske statsministeren Matteo Renzi (t.h.) og den franske presidenten Francois Hollande for å legge strategien overfor Storbritannia i tida framover. Foto: Kay Nietfeld / DPA / NTB ScanpixVis mer

Ingen formelle eller uformelle samtaler med britene før oppsigelsen er levert

Tyskland, Frankrike og Italia enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir ingen formelle eller uformelle samtaler med britene før EU-oppsigelsen er levert. Det melder BBC News.

Merkels uttalelse kommer etter at Tyskland, Frankrike og Italia under et møte i Berlin er blitt enige om en strategi overfor Storbritannia etter torsdagens folkeavstemning.

Mektig irritert

EU-ledelsen er mektig irritert over at Storbritannia tilsynelatende tar seg god tid til å forberede seg på utmeldingen. Fredag uttalte EU-parlamentets president Martin Schulz at landet bør komme seg ut så fort som mulig.

EU vil helst komme i gang med utmeldingsprosessen umiddelbart, men Storbritannias statsminister ga seg selv i utgangspunktet til oktober med å forlate sin post; han har også sagt at hans etterfølger må gjennomføre de formelle forhandlingene, og at landet ikke er klare ennå.

I dag melder toryene at etterfølgeren må være på plass seinest 2. september, men dette er åpenbart fremdeles altfor treigt for Merkel, Italias statsminister Matteo Renzi og Frankrikes president Francois Hollande.

Børsene stuper

EU-lederne mener Storbritannias seindrektighet først og fremst skaper unødvendig usikkerhet, og har tilsynelatende rett iallfall dersom man skal ta finansmarkedet som en indikasjon:

Selv i dag, fire dager etter avstemningen, stuper børsene i Europa i USA. Oslo Børs endte ned 3,2 prosent, i London falt hovedindeksen med 2,75 prosent, mens den tyske hovedindeksen falt med 3 prosent.

Formelt skjer ingenting før Storbritannia påberoper seg artikkel 50 i EUs «grunnlov» Lisboa-traktaten. Artikkelen legger premissene for en utmelding - noe som aldri har skjedd i unionens historie.

Solberg advarer

Norges statsminister Erna Solberg advarer mot en forhastet prosess og mot å presse britene.

- Det viktigste nå er at man finner løsninger som er gode både for Storbritannia og EU, sier Solberg ifølge NTB.

Statsministeren er i Brussel for et møte med de andre europeiske konservative partiene foran onsdagens toppmøte mellom statssjefene i EU. David Cameron er ikke invitert til å delta i samtalene om veien videre for unionen uten Storbritannia.