Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen forsikring mot år 2000-problemer

Norske forsikringsselskap forandrer reglene for å unngå å måtte erstatte såkalte datofeil. Det betyr at du ikke kan forsikre eiendelene dine mot år 2000-problemet. Norsk næringsliv kan gå på tidenes tap over nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du eier en PC, videospiller, mikrobølgeovn, alarmanlegg eller et hvilket som helst annet elektronisk apparat med en klokkefunksjon, kan årtusenskiftet innebære en irriterende og kanskje kostbar overgang. Ingen kan med sikkerhet si hvor store problemer våre tekniske hjelpemidler vil få med overgangen til år 2000. Sikkert er det at norske forsikringsselskaper ikke vil hjelpe deg.

Forhandlernes ansvar

Forsikringsbransjen mener at de bedriftene som ikke har forberedt seg på problemer kan skylde seg sjøl. De eneste skadene næringslivet får erstattet er person-, liv- og brannskader. I verste fall kan uforberedte bedrifter gå på en kjemperegning.

- År 2000-problemet er ikke et plutselig og uforutsett problem. Det er rimelig å stille strengere krav til næringslivet enn til privatpersoner, sier Haakonsen.

Forholdsregler

Det er et godt stykke til år 2000-hysteriet når amerikanske høyder. Forsikringsforbundet vil heller ikke bidra til hysteriet. De har gitt ut en brosjyre med enkle forholdsregler mot eventuelle problemer:

  • Sørg for å ha en alternativ varmekilde til elektrisk oppvarming. Ved, gass eller parafinovner kan være gode å ha hvis strømmen blir borte og gradestokken kryper nedover. Sørg for å ha nok brennstoff.
  • Ha ikke fryseren full av dyr mat. Det kan være vanskelig å redde dyre viltsteker hvis strømmen blir borte en stund. Hvis det er kaldt kan maten plasseres på verandaen, eller du kan pakke maten inn i avispapir for å bremse opptiningen av maten.
  • Ikke vær pengelens! ha nok kontanter til å klare deg et par dager. Hvis butikker får problemer med kassene sine som følge av strømstans eller datatrøbbel vil minibankkort og kredittkort ikke hjelpe deg stort.
  • Ha en lommelykt med friske batterier og stearinlys klart hvis strømmen blir borte.