Ingen forskning viser gevinst av tanntråd

Forskning viser ikke at bruk av tanntråd virkelig beskytter mot hull i tennene og sykdommer i tannkjøttet, slik tannleger, helsemyndigheter og tannhygieneprodusenter har hevdet i årtier.

KAN TROLIG DROPPES: Det er ingen tvil om at du burde pusse tennene. Men ifølge amerikanske myndigheter er det trolig helt greit å droppe tanntråden. Foto: Julio Cortez/AP/NTB Scanpix
KAN TROLIG DROPPES: Det er ingen tvil om at du burde pusse tennene. Men ifølge amerikanske myndigheter er det trolig helt greit å droppe tanntråden. Foto: Julio Cortez/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Myndighetene i USA har anbefalt bruk av tanntråd i ernæringsveiledninger siden 1979. Veiledningen er lovpålagt å være basert på vitenskapelig bevis, og i fjor ba nyhetsbyrået AP flere departementer om å få vite grunnlaget for rådet.

Da myndighetene publiserte årets ernæringsveiledning var bruk av tanntråd fjernet som råd, uten noen videre forklaring. I et brev til AP bekrefter regjeringen at effektiviteten av tanntråd aldri har blitt forsket på.

Nyhetsbyrået har sett på 25 større studier som hovedsakelig sammenlignet bruk av tannkost sett opp mot bruk av både tannbørste og tanntråd. Beviset for at tanntråd fungerer omtales som svakt og veldig upålitelig.

– Det er viktig å be folk om å gjøre det grunnleggende. Tanntråd er ikke en del av det grunnleggende, sier tannlege Damien Walmsley, som er vitenskapelig rådgiver for den britiske tannlegeforeningen. Tannlege Tim Iafolla ved helsemyndigheten NIH sier på sin side at han vil fortsette å oppfordre amerikanere til å bruke tanntråd.

– Det er lav risiko og liten kostnad. Vi vet at det er en mulighet for at det fungerer, så vi er komfortable med å be folk om å gjøre det, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer