Krigen i Ukraina

Ingen forsoning i Butsja

Butsja utenfor Kyiv har blitt et symbol på russiske overgrep mot Ukrainas befolkning. Søndag «feiret» byens innbyggere den ortodokse påsken.

PÅSKE: Dagbladets team i Ukraina rapporterer fra Butsja, hvor årets ortodokse påskefeiring ble av det spesielle slaget. Reporter: Halldor Hustadnes. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

BUTSJA, UKRAINA (Dagbladet): - Krigen tok vekk feiringen, sier Grygorij (58).

Dagbladet møter ham utenfor sankt Andreas og alle helgeners kirke i Butsja. Der markerte han søndag den ortodokse påsken.

Han er dagligdags kledd, i tråd med tradisjonen om å kle seg ydmykt på påskedag.

- Hva var bønnen din i dag?

- Om fred, men også om at jomfru Maria skal redde våre krigeres liv, og for dem som er nær frontlinjen og nå er i fare, sier Grygorij.

Kan bare håpe

Det har gått en knapp måned siden russiske styrker dro fra Butsja, etter et mislykket forsøk på å erobre Ukrainas hovedstad Kyiv. I stedet kjører russerne en offensiv for å ta Donbas-regionen lengst øst i landet.

Innbyggerne i fylkene Luhansk og Donetsk kan bare håpe på å få en bedre behandling enn det som skjedde i Butsja, som ligger en liten times kjøretur utenfor Kyiv.

Grygorij var i Butsja gjennom hele okkupasjonen. Et av hans verste øyeblikk var helt i starten av krigen, da helikoptre bombet flyplassen ved Hostomel noen kilometer unna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer