Ingen forsoning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Heller ikke etter gårsdagens åpne spørretime i Stortinget er det utsikter til en løsning på budsjettkrisen i Stortinget. Snarere blir det stadig mer klart at dette går mot regjeringskrise. Spørsmålet synes å være hvordan regjeringen skal felles, og hvem som skal ta den endelige avgjørelsen.
  • Gårsdagens runder brakte ingen forsoning mellom regjeringen og Høyre. Tonen ble snarere skjerpet og kløften utvidet. Det kan ikke lenger være tvil om at Høyre nå styrer mot regjeringskrise. Hvis partiet hadde ønsket å berge regjeringen Bondevik, måtte partiet nå ha signalisert det gjennom en mer samarbeidsvennlig holdning. I stedet gjør de sin egen fallhøyde enda større. Hvis Høyre til slutt skulle opptre som Bondeviks redningsmannskap, vil det bli oppfattet som et betydelig tilbaketog og et nytt prestisjenederlag. Det tåler ikke dagens Høyre-ledelse. Det eneste som kan få partiet på andre tanker, vil være en åpning for regjeringsdeltakelse. Men et slikt tilbud vil i stedet sprenge Bondeviks koalisjon i filler.
  • I dag legger finanskomiteen fram sin innstilling uten flertall for noe forslag. Vi kan dermed risikere at Stortinget avslutter sin finansdebatt om en uke uten noen avklaring verken på regjeringsspørsmålet eller budsjettet. Hvis krisen får en slik kunstig forlengelse, skyldes det at Høyre vegrer seg for å slå seg sammen med Arbeiderpartiet og kaste Bondevik. I stedet håper Høyre at regjeringen selv skal kaste kortene. Slik vil det politiske spillet kunne fortsette enda en stund, selv om utfallet uansett blir en ny Jagland-regjering.
  • Dette bør politikerne spare både seg selv og velgerne for. Høyre må skjære gjennom og gå åpent ut med det valget som allerede er gjort. Hvis Høyre ikke våger å vise kortene sine, må Bondevik på banen. Utfallet blir likevel det samme. Bondevik kan ikke finne seg i at Stortinget stemmer ned hans budsjett. Det må han bare ta konsekvensen av.