Ingen fra eliten dør i krigen

«Verneplikt for Bush-tvillingene.» Dette sto på en av plakatene i den store fredsdemonstrasjonen her i New York sist helg. Ingenting kunne være fjernere fra virkeligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Knapt noen av dagens amerikanske soldater kommer fra den sosiale og politiske eliten. Av de 28 første amerikanske soldatene som er drept i krigen mot Irak, var 20 av dem hvite, 5 var svarte og 3 var av latinamerikansk opprinnelse. Men bare en av dem kom fra relativt rik familie og bare en hadde universitetsutdannelse.

Allerede nå viser sammensetningen av de døde på slagmarken i Irak at den 1,4 millioner mennesker sterke militære styrken i USA langt ifra er et gjennomsnitt av befolkningen.

- Det er ikke rettferdig at de menneskene vi ber utkjempe våre kriger er folk som går inn i militæret av økonomiske årsaker, fordi de har færre muligheter, sier kongressmedlem Charles B. Rangel til The New York Times.

Han er demokrat, veteran fra Korea-krigen og mener at verneplikten bør gjeninnføres i USA.

«Krigsklassen»

Han er en av flere politikere som er bekymret over det de kaller den nye amerikanske krigsklassen eller kasten. I dette ligger det at et flertall av soldatene kommer fra sørstatene, tilhører arbeiderklassen og kommer fra familier hvor mange har vært tilknyttet militæret.

Det foruroligende i dette er dannelsen av et økonomisk lavstatus militære som skal slåss og dø for det rike USA.

Den amerikanske verneplikten ble avskaffet i 1973 under Vietnamkrigen. Den gangen fikk studenter ved universitetene slippe tjeneste, noe som gjorde at krigen stort sett ble utkjempet av svarte og underprivilegerte.

Eliten mangler

Nå er sammensetningen av USAs profesjonelle armé annerledes. 60 prosent er hvite og hele styrken er bedre utdannet enn gjennomsnittet i befolkningen.

Mest påfallende er mangelen på representanter fra eliten. Professor Chales C. Moskos ved Northwestern University har arbeidet lenge med sammensetningen av militæret. Han sier at snart vil ingen i Den amerikanske kongressen ha noen som helst privat tilknytning til å kjempe og dø i en krig.

- De gamle grekere forsto det. Ingen vil akseptere falne i en krig dersom ikke eliten også setter sin egne barn inn i ildlinjen, sier Moskos.