Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen fra regjeringen gikk i tog på kvinnedagen: - Hvor er det blitt av alle «blåstrømpene»?

Røe Isaksen prioriterte hjemmetid med barna, Jan Tore Sanner hadde «andre avtaler» og Monica Mæland var på tur med kulturministeren. Arbeiderpartiet tror regjeringen bevisst holder seg unna kvinnedagen. 

STO OVER TOGET: Verken Siv Jensen (Frp) eller Erna Solberg (H) var å se i noe tog på kvinnedagen 8. mars. Det var heller ingen andre fra regjeringen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
STO OVER TOGET: Verken Siv Jensen (Frp) eller Erna Solberg (H) var å se i noe tog på kvinnedagen 8. mars. Det var heller ingen andre fra regjeringen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen av landets statsråder gikk i 8. mars-tog på kvinnedagen. Det avslører en ringerunde Dagbladet har gjennomført.

Nærmest var trolig olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Han mistet nesten flyet fra Gardermoen da 8. mars-toget i Oslo sperret bilen hans inne.

- Jeg gikk ikke i tog, og har aldri pleid å gjøre det. Men i år fikk jeg i alle fall sett toget, sier han og fortsetter:

- Vi var på vei til Gardermoen og ble sittende i bilen mens toget passerte. Vi fikk til og med sett mange av parolene og alt mulig. Heldigvis rakk vi flyet uansett.

Glimret med sitt fravær

Åtte av regjeringens 19 statsråder er kvinner, Erna Solberg inkludert, men ingen av dem fant tid til å markere kvinnedagen ved å gå i tog. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) fortalte Dagbladet allerede tidlig på kvinnedagen at hun ikke pleier gå i tog.

Solberg er opptatt med Høyres landsmøte, og ber Tina Bru (H) svare i hennes sted. Bru ser ingen problemer med at sjefen hennes ikke gikk i 8. mars-tog.

- Jeg synes det er flott at mange gikk i 8. mars-tog over hele landet i går. Også flere av Høyres politikere rundt om i landet har både deltatt på parolemøter i forkant og markeringer i går. Selv om ingen fra regjeringen gikk i tog la regjeringen derimot frem en handlingsplan på et område som berører mange kvinner i vårt land, og som det er viktig å løfte frem og vise handlekraft på. Selv markerte jeg dagen ved å delta i debatt om kvinner og likestilling, sier hun.

KVINNEDAGEN: Dagbladet tok turen til Nordpolen Barnehage i Oslo for å høre hva barna tenker om en egen dag for jenter og kvinner. Det var ikke bare enkelt å forstå. Video: Signe Rosenlund-hauglid Vis mer

Finansminister Siv Jensen (Frp) var heller ikke å finne i 8. mars-toget i år.

- Jeg har ikke tradisjon for å delta i 8. mars-toget. I går brukte jeg kvinnedagen til å lansere regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Kampen for at alle kvinner skal ha frihet til å bestemme over eget liv er vår viktigste kvinnekamp, sier Jensen til Dagbladet.

IKKE I TOG: Siv Jensen har ikke tradisjon for å gå i tog på kvinnedagen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
IKKE I TOG: Siv Jensen har ikke tradisjon for å gå i tog på kvinnedagen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

«Den gjengen der»

Jensens partifelle Sylvi Listhaug (Frp) kritiserte toget i forkant av kvinnedagen og fortalte Dagbladet Magasinet at hun ikke hadde noe ønske om å gå i tog med «den gjengen der». Listhaug er nå i barselpermisjon og la ut denne meldingen på Facebook-siden:

«Gratulerer med dagen damer! Dagen benyttes til ulike sysler. Jeg koser meg hjemme med husmortilværelsen😄👍 i dag har det blitt litt klesvask og nå skal det lages middag! Til Omdal og andre i smykkepolitiet: ingen smykke i dag. Jeg går til å med i joggebukse.. skal tro hvordan dette tolkes?😄Håper alle sammen har en fortreffelig da.»

Hennes stedfortreder Per Sandberg (Frp) gikk heller ikke i 8. mars-toget, selv om han riktignok markerte dagen, ifølge eget departement.

«Per Sandberg startet dagen sin i Bergen i går med å gratulere med kvinnedagen under den offisielle åpningen av North Atlantic Seafood Forum. Litt senere på dagen var han i spørretimen som settestatsråd for innvandring og integrering, og snakket om mangel på integrering av mange kvinner med innvandrerbakgrunn», forklarer nærings- og fiskeridepartementet i en e-post.

Samme departement opplyser videre at heller ikke næringsminister Monica Mæland (H) var å se i tog på kvinnedagen.

VAR MED MÆLAND: Kulturminister Linda Hofstad Helleland gikk ikke i tog 8. mars. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
VAR MED MÆLAND: Kulturminister Linda Hofstad Helleland gikk ikke i tog 8. mars. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Men hun var i Trondheim der hun blant annet kåret årets kvinnelige gründer sammen med kulturministeren, sier kommunikasjonssjef Trond Viken.

Kulturministeren bekrefter heldigvis Mælands 8. mars-alibi:

- Jeg var på et 8.mars-arrangement i Trondheim der tema blant annet var arbeidet for at flere kvinner skal kunne leve av eget virke verden over, og jeg besøkte jeg en kvinnelig grunder som på få år har skapt over 30 arbeidsplasser, og delte ut prisen for Female Entreprenur of the year. Jeg har aldri vært spesielt opptatt av å gå i tog. Jeg meldte meg heller inn i Høyre for å påvirke kvinners muligheter og situasjon, sier Helleland til Dagbladet.

Kunnskapsminister med barna

Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen sier til Dagbladet at han prioriterte hjemmetid med barna på kvinnedagen.

- I går var en av de få frikveldene jeg har de neste to ukene, så jeg valgte å være hjemme med familien. Derfor gikk jeg heller ikke i tog, sier han.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var på Joint Viking-øvelse i Finnmark i går og gikk ikke i tog, opplyser Forsvarsdepartementet, mens samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var på reise, ifølge pressevakt Henrik Jonassen.

- Han var i Finland til ganske sent i går kveld. Reisen var planlagt lang tid i forveien og falt tilfeldigvis på kvinnedagen, sier Jonassen.

Dagbladet får også bekreftet at heller ikke landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), helseminister Bent Høie (H) eller arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) gikk i tog på kvinnedagen.

- Jeg gikk ikke i 8. mars-tog, men hvis jeg skulle gått, ville det vært under hovedparolen eller «Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner», sier Hauglie til Dagbladet.

Utenriksminister Børge Brende var på reise til Bergen, mens EØS-minister Frank Bakke-Jensen var i Alta. Begge reisene gjorde 8. mars-tog umulig, ifølge Utenriksdepartementet.

Huitfeld savnet motstanderne

VIL INSPIRERE: Sveriges kvinnelandslag i fotball ønsker å motivere unge kvinner til å ta mer plass og vise at alt er mulig. Gjennom kampanjen #IDittNamn har de byttet ut navnet på draktene sine med selvvalgte tweets og tekster, blant annet inspirert av Zara Larsson og Silvana Imam. Kampanjen er sponset av Adidas og Det svenske fotballforbundet. Vid... Vis mer

I en SMS opplyser kommunaldepartementet at heller ikke Jan Tore Sanner (H) markerte kvinnedagen ved å marsjere i tog.

«Sanner gikk ikke i 8. mars-tog i går da han hadde andre avtaler», skriver departementet.

Én som gikk i toget var Anniken Huitfeldt (Ap). Hun hevder alle i regjeringen kunne gjort som henne.

- Jeg gikk under parolen «Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner!», og dét kan alle i regjeringen også støtte opp om. Men det er ingen snakk om kvinnekamp på borgerlige side lenger. Hvor er det blitt av alle «blåstrømpene» som skulle kuppe kvinnekampen i 2013? Nå er det bare helt tyst fra regjeringen på likestilling, og ingen av dem møter opp i 8. mars-toget. Jeg tenker det er en erkjennelse av at regjeringen ikke har levert på kvinnesaker og likestilling.

Tina Bru i Høyre svarer Huitfeldt med å avlyse «blåstrømpenes» bortgang.

- Jeg kan forsikre Huitfeldt om at blåstrømpene i Høyre lever i beste velgående. I går, på Kvinnedagen, la regjeringen frem en egen handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, et tema statsministeren har vært opptatt av helt siden hun startet sin politiske karriere.

Ottar ønsker regjeringen velkommen

Hanne Størset fra Kvinnegruppa Ottar har vært på arrangørsiden av 8. mars-toget siden tidlig på 90-tallet. Hun marsjerer gjerne side om side med regjeringen, spesielt under årets hovedparole «Kamp mot vold og voldtekt - rettssikkerhet for kvinner».

- Jeg skulle gjerne sett at regjeringen gikk i toget. Det hadde vært en kraftfull måte å ta avstand fra vold mot kvinner på. Hovedparolen vår i år hadde et budskap alle kan støtte opp om.

- Regjeringen føler kanskje kvinnedagen er venstresidas dag?

- Historisk sett har dagen tilhørt arbeiderbevegelsen, ja. Men kvinnedagen eies ikke av noen og vi ønsker gjerne regjeringen velkommen i toget neste år. De behøver ikke være enig i alle parolene i toget for å gå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media