Ingen framtid uten matte

STAVANGER (Dagbladet): Jon Spence (20) står uten fagbrev, jobb eller studiemuligheter fordi han lider av dyskalkuli - han har problemer med tall. Hver tiende nordmann lider av dyskalkuli, men fortsatt diskriminerer samfunnet folk med matematikkvansker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tallblindhet er trolig like utbredt som ordblindhet.

- Dette er et problem som gjelder mange. Og det er et belastende handikap, fordi det å kunne matematikk er forbundet med det å være flink på skolen, sier konsulent Marianne Grønner i Dysleksiforbundet, som også har de tallsvake i sine rekker.

Undersøkelser antyder at ti prosent av elevene har dyskalkuli, men deres vansker er mye mindre belyst og akseptert enn de ordblindes.

- Det er altfor lite kunnskap om dette i skolen. De som har dyskalkuli mister ofte selvtilliten og havner i en svært vanskelig situasjon, fordi ingen forstår problemet deres, sier Marianne Grønner.

Gå på sosialen

20 år gamle Jon Spence har glimrende karakterer i norsk, samfunnskunnskap og liknende fag. Likevel mener samfunnet at han heller bør gå på sosialen enn å studere noe han har evner til.

- For meg stopper det midt i den lille gangetabellen. Jeg har pugget meg til mye, men den egentlige forståelsen mangler. Når jeg er i utlandet, aner jeg ikke hva ting koster omregnet til norsk valuta. Og mer avanserte regnestykker kan du bare glemme, sier Jon Spence.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer