Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen fred fra Clinton

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det har hittil ikke kommet signaler om framgang i fredsforhandlingene etter at USAs president Bill Clinton i går turnerte NATO-hovedkvarteret og Tyskland for å styrke moralen blant allierte krigsherrer og egne soldater. Det var på forhånd grunn til å forvente noe mer av president Clintons visitt til Europa enn forsikringer om at både krigføring og diplomati skal intensiveres inntil fienden viser tilstrekkelig kompromissvilje.
  • Det at den kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova i går fikk reise ut av Jugoslavia sammen med sin familie, kan være et nytt, beskjedent tegn på at de siste dagers diplomati, der både FN og Russland endelig spiller konstruktive roller, kan gi mer håndfaste resultater enn NATOs «luftkampanje» har gjort til nå. På kort sikt må målet være å komme så langt at det tyske forslaget om å stanse bombingen i 24 timer igjen kan bli aktuelt. Da må Milosevic komme med betydelige innrømmelser, men også NATO må fire i forhold til sine opprinnelige krav.
  • Samtidig er det klare grenser for hvor langt man kan drive forhandlinger med den jugoslaviske presidenten. Den forrige fredsslutningen med Milosevic, Dayton-avtalen som i november 1995 gjorde slutt på krigen i Bosnia, befestet og styrket hans stilling som serbernes leder. Det samme kan skje igjen. Dette betyr at Kosovo-diplomatiet må resultere i en politisk og militær helhetsløsning som fullt ut avskjærer mulighetene for framtidig serbisk maktbruk i provinsen.
  • Vi har denne uka sett bilder av Slobodan Milosevic i det som skal være en stille bønn om fred, hånd i hånd med pastor Jesse Jackson. Presidentens angivelige gudsfrykt gjør ikke inntrykk. Øyenvitneskildringer fra innsiden av Kosovo, nøkternt systematisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner, forteller om summariske henrettelser, tortur, voldtekt og andre grove brudd på humanitær rett. Mange hundre tusen mennesker er på flukt inne i provinsen. Det kan ikke gjøres kompromisser med deres skjebne. Men de hjelpes heller ikke av at et helt land bombes i grus.