Ingen fred i sikte

Bare et par dager før Norge overtar lederrollen i OSSE, er Balkan-ekspert Espen Barth Eide sterkt bekymret over den spente situasjonen i Kosovo og observatørenes rolle i provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han etterlyser framgang i fredsforhandlingene.

- Å sende ubevæpnede observatører til en krig som ikke er slutt, er en tabbe som er blitt gjort før, ikke minst i Bosnia, mener Eide, som er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

I går roet situasjonen seg nord i Kosovo, etter at minst ti personer ble drept i julehelga. Ingen vet hvor lenge det vil gå før kampene bryter ut igjen.

- Vi er bekymret fordi kampene har økt den siste tida, men i dag er det rolig. Det eneste vi kan håpe på er at partene overholder våpenhvilen, sier Jørgen Grunnet, som er pressetalsmann for OSSE-observatørene i Kosovo.

Nektet adgang

Lenge fikk OSSE-observatørene ikke slippe inn i området rundt Podujevo nord i Kosovo der kampene raste i helga. Observatørene ble også truet på livet av serbiske soldater. I forgårs opphørte imidlertid ilden, og sendelag fra OSSE fikk kontakt med begge parter.

Hendelsene i helga fikk Polens utenriksminister Bronislaw Geremek til å uttale at det kunne bli nødvendig å revurdere hele observatøroppdraget. Polen har lederansvaret i OSSE ut 1998.
Når Norge i overimorgen overtar lederansvaret i organisasjonen, har problemene allerede begynt å tårne seg opp for utenriksminister Knut Vollebæk. Kampene i Kosovo har gradvis økt de siste ukene i form av isolerte trefninger, og det er rapportert om styrkeoppbygging på begge sider.

Ønsker ikke våpenhvile

- Uttalelsene fra den polske utenriksministeren kan nok være litt irriterende for norsk UD rett før de tar over, men jeg er ikke overrasket, sier Espen Barth Eide.

Ifølge Eide er problemene langt fra uventede. Avtalen den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic gikk med på i oktober, sier lite konkret om hva observatørene har rett til å foreta seg. Det utnytter begge parter.

- Dessuten har forhandlingene ikke kommet ett steg videre siden oktober. Verken serberne eller UCK-geriljaen er interessert i at våpenhvilen overholdes, for den sementerer en militær situasjon ingen av de to ønsker, sier Eide.

Frykter opptrapping

Geriljaen krever full løsrivelse fra Jugoslavia for Kosovo-området, mens serberne ønsker så lite endring som mulig.

- Vesten må gå inn med tyngre personell hvis det skal nytte å skape fred på bakken i Kosovo. Partene står nå så langt fra hverandre at det er vanskelig å se at konflikten kan løses bare ved forhandlinger, mener Eide.

I likhet med en rekke andre sivile og militære eksperter frykter han en opptrapping når vinteren ikke lenger hindrer militære offensiver.

- Jeg er redd for at kampene kan øke sterkt i begynnelsen av mars, når snøen går.Sekommentarside 2