Ingen fredsstyrke til Øst-Timor

Det blir ikke utplassert noen nternasjonal fredsbevarende styrke på Øst-Timor for å beskytte befolkningen. Indonesias general Wiranto sier nei, og FN krever at Indonesia stanser volden før en fredsstyrke kan bli aktuell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesias hærsjef, general Wiranto, vil overhodet ikke slippe til en internasjonal fredsstyrke i Øst-Timor. Indonesia er villig til å åpne for humanitær hjelp og vil tillate internasjonale humanitære organisasjoner å operere i Øst-Timor, sa Wiranto etter et møte med en delegasjon fra FNs sikkerhetsråd.

Indonesias hær vil først roe ned situasjonen, sa Wiranto, som også er forsvarsminister. Mange observatører betrakter ham som Indonesias nye, sterke mann, den som reelt styrer landet.

Som eksempler på humanitære organisasjoner som vil få arbeide i

Øst-Timor, nevnte han Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR).

FN: Ikke høyt på dagsorden

En fredsstyrke til Øst-Timor står på dagsorden, men ikke høyt oppe, ifølge Sikkerhetsrådets utsendinger i Jakarta.

-Vi har gjort det klart at dersom det ikke blir noen bedring i sikkerhetssituasjonen, må en FN-styrke vurderes. Men det er ikke et umiddelbart aktuelt spørsmål, sa Storbritannias FN-ambassadør Sir Jeremy Greenstock, etter møtet med general Wiranto og andre indonesiske ledere.

Delegasjonen fra Sikkerhetsrådet skal etter planen reise til

Dili lørdag, hvis indonesiske myndigheter kan garantere deres sikkerhet.

Habibie

Indonesias president B. J. Habibie brøt fredag tre dagers taushet, en taushet som har bidratt til spekulasjoner om

at han er skjøvet ut over sidelinjen, og at landets mektige militære har tatt over styringen av Indonesia.

At de militære under general Wiranto har organisert og står bak volden i Øst-Timor, er både østtimoresiske og uavhengige observat ører enige om.

Habibie angrep en bestemt «gruppering» som han sa splitter nasjonen, men han sa ikke mer om hvilken gruppering han siktet til.

-Vær så snill, stans den uansvarlige utnyttelsen av problemet Øst-Timor, sa Habibie i en tale under et møte som handlet om noe helt annet, nemlig aids.

Politiske observatører peker på at den svake og upopulære presidenten har et anstrengt forhold til landets militære, som er svært misfornøyde med at Habibie har latt Øst-Timor velge uavhengighet.

Det var general Wiranto, ikke president Habibie, som møtte utsendingene fra FNs sikkerhetsråd fredag. Likevel avviser regjeringen bestemt ryktene om militærkupp, og insistert på at Habibie fortsatt har full kontroll.

(NTB)