Ingen Friele-effekt i Kenya

Høyres ordførerkandidat Herman Friele er populær blant bergenserne. Men kaffeplukkerne i Kenya merker ennå ikke noe til hans løfter om sosialt ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Dagbladet i fjor skrev om de kenyanske kaffeplukkerne bak kaffehuset Frieles suksess, forpliktet styreformann Herman Friele seg til å ta sosialt ansvar.

Fortsatt uten lønn

Sammen med stiftelsen Initiativ for etisk handel skulle Friele utarbeide strategier for å hjelpe kriserammede kaffeplukkere i Sør. I forrige uke var NRK «Forbrukerinspektørene»s reporter Anders Magnus i Kenya, og møtte flere av kaffeplukkerne Dagbladet intervjuet for snart ett år siden.

- Situasjonen er den samme, bare litt verre. Fattigdommen er like stor som før. Titusener av kaffeplukkere er uten lønn. Folk mangler mat og medisiner. Den økonomiske og sosiale krisen øker, forteller Magnus før kveldens dokumentar.

- Og Friele?

- Friele gjør ingenting i Kenya, sier Magnus, og legger til at kaffeplukkerne selvsagt er skuffet.

Herman Friele sier til Dagbladet at kaffehuset venter på at det nye regimet i Kenya skal oppheve dagens kaffebørs. Først da vil «sosiale» handelsavtaler med enkeltfarmer kunne inngås. Han vedgår at Dagbladets sak i fjor var en vekker.

- Vi tar dette seriøst, sier Friele.

Fem cent mer

Kaffehuset Friele øker derfor innkjøpet av Brasil-kaffe fra farmer sertifisert av initiativet UTZ Kapeh. Ved å betale fem cent mer per pund kaffe, sikres sosiale minstestandarder. 30 prosent av Frieles Brasil-kaffe er nå sertifisert. I et kaffedalføre i Brasil åpner Friele i tillegg snart et utdanningssenter. Frieles «sosiale ekstrakostnader» er på «et par millioner kroner»; kaffehusets resultat etter skatt de siste fire åra er på over 200 millioner kroner.

<!--BTEK0--> LANG VEI FRAM: De sang på Frieles reklamefilm. Men for kaffeplukkerne i Kenya - her da Dagbladet møtte dem november i fjor - er veien lang fram til ordentlig lønn. Hjelp fra Friele lar vente på seg.