Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen frifinnelse

Helge Solum-Larsen trenger ikke lenger frykte fengselsstraff for voldtektsanklagene. Men han er politisk død, skriver Martine Aurdal.

TILLITSBRUDD: Allerede da tidligere nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, ble anmeldt for voldtekt, var han politisk død. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TILLITSBRUDD: Allerede da tidligere nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, ble anmeldt for voldtekt, var han politisk død. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da daværende Venstre-nestleder Helge Solum-Larsen i februar ble anmeldt for voldtekt av ei 17 år gammel jente, ble han resolutt erklært politisk død av sin egen partiledelse og trakk seg fra alle verv. Samtidig ble han sykmeldt på grunn av den psykiske belastningen. Jenta hevdet hun ble voldtatt under et årsmøte på Ryfylke fjordhotell i Suldal. Solum Larsen innrømmet at de hadde sex, men hevdet at det var frivillig.

Den gang roste jeg Trine Skei Grandes oppførsel. Venstre-ledelsen kalte selv inn til pressekonferanse for å slippe den dårlige nyheten før ryktene avslørte den, ba umiddelbart jenta om å kontakte politiet og hadde tett kontakt både med nestlederen og den unge jenta. Så lot de det være opp til politiet å finne ut av hva som hadde skjedd.

I går kom statsadvokatens beslutning: Saken er henlagt «på grunn av bevisets stilling». 8 av 10 voldtekssaker blir nettopp henlagt. Det betyr ikke at politiet ikke tror på jenta, eller at det ikke har skjedd noe straffbart forhold. Henleggelsen betyr at statsadvokaten mener bevisene ikke holder til domfellelse. Hvis henleggelsen blir stående, må altså både Solum-Larsen og jenta som anmeldte han leve med at rettsvesenet ikke vil konkludere i saken. Det rettslige skyldspørsmålet blir stående ubesvart.

Politisk er saken likevel avklart. Helge Solum-Larsen er dømt ut av politikken. Som tillitsvalgt og folkevalgt er tillit din viktigste kapital. Uansett om Solum-Larsen har tvunget seg på den unge jenta eller hatt frivillig sex, slik han selv hevder: Som voksen tillitsvalgt i partisammenheng er dette både umoralsk og uakseptabel oppførsel. Foreldre skal kunne sende ungene sine til et årsmøte i et parti uten at de skal skjenkes fulle eller havne i seng med voksne ledere.

Som kjent var daværende Frp-nestleder Terje Søviknæs i 2001 hovedperson i en liknende sak, med ei 16 år gammel jente på et landsmøte i ungdomspartiet. Den saken ble henlagt som «intet straffbart forhold», og frifant altså Carl I. Hagens kronprins for voldtektsanklagen. Søviknæs innrømmet seksuell omgang med jenta, og måtte betale for tillitsbruddet. Siv Jensen ble partileder og Søviknæs har siden vært forvist til rollen som ordfører i Os. Tillitsbruddet var for grovt til at Søviknæs kunne fronte Fremskrittspartiet.

Venstre-folk tar ikke lettere på slikt. Helge Solum-Larsen må finne seg en annen jobb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media