Ingen gadd å hjelpe - Hugo (31) blødde i hjel

Ble knivstukket mens han hjalp kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En overvåkingsvideo som ble frigitt av New York-politiet i går, sjokkerer nå USA. I videoen, som er fra bydelen Queens forrige søndag, kan man tydelig se at en man segner om og blir liggende på fortauet. Så går det over en time før redningsmannskaper dukker opp, bare for å konstatere at mannen har blødd i hjel.

I mellomtida har ca. 25 personer gått forbi og bare latt Hugo Yale-Tax (31) ligge. Ingen har funnet det påtrengende å hjelpe den guatemalanske hjemløse innvandreren, som ble knivstukket mens han prøvde å hjelpe en kvinne som ble angrepet.

Tar MMS-fotoPå et tidspunkt i videoen ses en mann som kommer ut av en bygård og tar MMS-foto eller video av Hugo - før han går igjen. En annen man rusker i ham, bare for å konstatere at han er livløs. Så forlater også han åstedet. Få av de andre forbipasserende ofrer så mye som et blikk på den dødelig sårede mannen.

Ifølge New York Times mottok 911-sentralen tre anrop om hendelsen: Det ene kom inn like før klokka 06.00 og rapporterte om kvinneskrik, den andre innringeren meldte klokka 07.09 fra om en person som lå på fortauet. Men begge innringerne oppga feil adresse. Først klokka 07.21 fikk nødsenheten korrekte opplysninger og kunne rykke ut til stedet - men da var Hugo altså allerede død.

- Vi ville forvente at folk ringer 911 og, om nødvendig, blir hos offeret til hjelpen dukker opp, sier polititalsmann Paul J. Browne til avisa.

- Hvis jeg så noen som lå der og blødde, ville jeg så absolutt ha ringt etter hjelp. Jeg kan ikke skjønne hvordan man bare kan gå rett forbi, sier Cory Scott, som bor like i nærheten, til TV-kanalen NBC.

Redde for å melde?Nå spekuleres det på hvorfor ingen reagerte. New York Times har spurt seg rundt i det røffe nabolaget, og svarene folk gir, er at kanskje de forbipasserende trodde Hugo var full, kanskje var de ulovlige innvandrere som var redde for å ha noe med politiet å gjøre, eller kanskje de hadde lært leksa om å passe sine egne saker.

- Folk sier til seg selv: «Jeg kjenner ham ikke, så jeg involverer meg ikke», spekulerer Alexis Perez, en husvert fra nabolaget.

- I New York, som i de fleste andre amerikanske stater, har innbyggerne ikke plikt ved lov til å hjelpe medmennesker i nød, sier psykologiprofessor Harold Takooshian til New York Times.

Et annet overvåkingskamera har fanget opp mannen som trolig er knivstikkeren - han synes i de første sekundene i videoen over. Han er nå etterlyst. Hugo Tale-Yax vil ifølge familien bli gravlagt i Guatemala, og en minnemarkering er planlagt i Brooklyn på onsdag, skriver New York Post.