Ingen gasskontrollører er godkjent etter nye regler

Skjer først i 2012. - Enkelte uhell skyldes feil fra fagfolk, sier Direktoratet.

 VEGGEN BLÅST UT:   13 av 14 leiligheter i blokka på Otta ble skadet under gasseksplosjonen i natt. I denne leiligheten i første etasje ble hele ytterveggen blåst ut. FOTO:  2400-tipser.
VEGGEN BLÅST UT: 13 av 14 leiligheter i blokka på Otta ble skadet under gasseksplosjonen i natt. I denne leiligheten i første etasje ble hele ytterveggen blåst ut. FOTO: 2400-tipser.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommer til å sende eksperter til Otta for å sette seg inn i hva som har skjedd i forbindelse med den voldsomme eksplosjonen i natt der 13 av 14 leiligheter i en fem etasjer høy terasseblokk ble skadd. I den ene leiligheten ble hele ytterveggen blåst ut og møbler spredd over gårsplassen.

To menn (67 og 78) ligger på sykehus, men er ikke alvorlig skadd.

Alle de 19 som var hjemme under den kraftige eksplosjonen ved 23-tiden er evakuert til hotell eller familie og venner. Boligblokka vil ikke være beboelig på lang tid.

- Vi vet ikke noe mer om denne eksplosjonen enn det vi ser i media, og vi registerer at det er et fellesanlegg for gass der med en tank på utsiden, sier avdelingsleder Tom Ivar Hansen til Dagbladet.

Gasspeiser Ifølge gd.no var det installert gasspeiser i leilighetene.

I juni 2009 ble det innført nye forskrifter for drift og kontroll med slike gassanlegg. Det tar lang tid å få de nye forskriftene til å tre i kraft slik de er ment.

- Det er overgangsordninger for alle firmaer som installerer og drifter gassanlegg. Pr. i dag har ingen som jobber i bransjen dokumentere at de kan kravene til de nye såkalte akkrediteringsordningene i bransjen. I løpet av 2012 skal alle som jobber med ha gjennomført kravene, sier avdelingsleder Tom Ivar Hansen.

Kraftig økning De siste fem-ti årene har det vært en kraftig økning av gassanlegg til boliger - fra mindre hus til blokker som på Otta. Det er trolig mellom 2.000 og 3.000 slike anlegg nå.

- Huseiere og boligsameier har krav om at noen som er godkjente etter de nye reglene som skal engasjeres med ansvaret.  Fagfolkene må lære seg både kompetanse og uavhengighet i forhold til hvem som har solgt anleggene. Det har vært enkelttilfeller av uhell som skyldes fagfolkenes håndtering.  Men de fleste episodene skyldes feil bruk av gassutstyret inne i boligen, sier avdelingslederen i DSB til Dagbladet.

Her finner du Direktoratets ferske råd om hvordan du må håndtere gasspeiser og annet gassutstyr i hjemmet.