- Ingen gisler skulle drepes

KØBENHAVN(Dagbladet): Utsendingen til den folkevalgte presidenten i Tsjetsjenia, Akmed Zakayev, hevder at gisseltakerne gikk med på å løslate alle gislene som ble holdt innesperret i teatret i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også dagens leder

- De russiske myndighetene var for opptatt av sin plan om å storme teateret til å reagere, hevdet Zakayev på en pressekonferanse i København i går. Ifølge Zakayev var det den tidligere tsjetsjenske presidenten Zelimkhan Jandarbiev som i en telefonsamtale hadde overtalt gisseltakerne til å løslate de mer enn 750 menneskene som satt innesperret. Zakayev sier han fikk disse opplysningene fra Jandarbiev personlig søndag kveld.

- Det er ingen tvil om at russerne var klar over innholdet i denne samtalen. De visste at gislene ville bli satt fri før klokka 11 lørdag morgen, hevdet Zakayev.

President Aslan Maskhadovs utsending var selv i kontakt med de bevæpnede terroristene for å forsøke å få dem fra å henrette sine fanger.

- Lyver

Han mener de russiske myndighetene lyver når de sier at gislene skulle henrettes én etter én fra klokka seks lørdag morgen.

- Noen slik trussel eksisterte ikke. Jeg er overbevist om at de ikke hadde til hensikt å drepe flere. Uansett hva slags gass russiske spesialstyrker brukte, ville gisseltakerne hatt tid til å trykke på knappen, hvis det var intensjonen, sa Zakayev.

Kan ikke bli verre

Han påpekte samtidig at de tsjetsjenske myndighetene tar avstand fra all form for terrorisme.

- Hvem står bak terroristene? Bak dem står krig, interneringsleirer og tortur. En hel generasjon tsjetsjenere har vokst opp uten å se annet enn vold og etnisk rensing. Vi erklærer følgende: Hvis noe liknende skulle skje igjen, er det russiske myndigheter som har det hele og fulle ansvaret.

Zakayev mener terroraksjonen ikke har fått konsekvenser for situasjonen i Tsjetsjenia.

- Den etniske rensingen som har pågått de siste to- tre åra, kan simpelthen ikke bli verre, sa visestatsministeren. Samtidig rettet han hard kritikk mot russiske myndigheters behandling av tsjetsjenere i Russland etter aksjonen.

- To gisseltakere slapp unna. Deretter har 1500 tsjetsjenere blitt arrestert i Moskva de siste dagene. Man kan ikke stille en hel nasjon til ansvar for handlinger som er utført av enkeltmennesker, sa Zakayev.

Sovjet-gufs

Pressekonferansen ble holdt i forbindelse med den tsjetsjenske verdenskongressen mandag og tirsdag i København. Russiske myndigheter har vært svært krasse i sin kritikk av danske myndigheter for at de ga tillatelse til å avholde kongressen. Det russiske utenriksdepartementet har kalt den «et møte arrangert av terroristenes propagandahovedkvarter og deres utenlandske støttespillere», ifølge RIA Novosti. Putin har avlyst sitt statsbesøk til Danmark 12. november, og toppmøtet mellom EU og Russland som skulle finne sted i den danske hovedstaden dagen før, har blitt foreslått flyttet til Brussel som følge av den diplomatiske krisen.

- Dette er et gufs fra sovjettida. Det viser at Russlands sans for demokratiske spilleregler fortsatt er lite utviklet, sier tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal, som var på konferansen i kraft av sitt verv som formann i Støttekomiteen for Tsjetsjenia.

Optimistisk

Til stede på kongressen var også en av Tsjetsjenias mest kjente diktere, Apti Bisutanov. Han forteller til Dagbladet at terror-aksjonen i Moskva oppfattes som en stor tragedie i den tsjetsjenske befolkningen.

- Samtidig forstår alle at handlingen er en reaksjon på okkupasjon og folkemord, sier Bisutanov.

BUNNLØS SORG: Slektninger av ofrene for den tsjetsjenske terroraksjonen i Moskva viste sine følelser i går utenfor teateret der tragedien fant sted.
STANS KRIGEN: - Hvem står bak terroristene? Bak dem står krig, interneringsleirer og tortur, sier Tsjetsjenias spesialutsending, visepresident, Akmed Zakayev.