- Ingen gisler skulle drepes

KØBENHAVN(Dagbladet): Utsendingen til den folkevalgte presidenten i Tsjetsjenia, Akmed Zakayev, hevder at gisseltakerne gikk med på å løslate alle gislene som ble holdt innesperret i teatret i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også dagens leder

- De russiske myndighetene var for opptatt av sin plan om å storme teateret til å reagere, hevdet Zakayev på en pressekonferanse i København i går. Ifølge Zakayev var det den tidligere tsjetsjenske presidenten Zelimkhan Jandarbiev som i en telefonsamtale hadde overtalt gisseltakerne til å løslate de mer enn 750 menneskene som satt innesperret. Zakayev sier han fikk disse opplysningene fra Jandarbiev personlig søndag kveld.

- Det er ingen tvil om at russerne var klar over innholdet i denne samtalen. De visste at gislene ville bli satt fri før klokka 11 lørdag morgen, hevdet Zakayev.

President Aslan Maskhadovs utsending var selv i kontakt med de bevæpnede terroristene for å forsøke å få dem fra å henrette sine fanger.

- Lyver

Han mener de russiske myndighetene lyver når de sier at gislene skulle henrettes én etter én fra klokka seks lørdag morgen.

- Noen slik trussel eksisterte ikke. Jeg er overbevist om at de ikke hadde til hensikt å drepe flere. Uansett hva slags gass russiske spesialstyrker brukte, ville gisseltakerne hatt tid til å trykke på knappen, hvis det var intensjonen, sa Zakayev.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer