- Ingen god løsning å si «kom hit, alle sammen»

Jonas Gahr Støre sier nei til flere kvoteflyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Under sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte i vår gikk AP-leder Jonas Gahr Støre inn for at Norge skulle ta imot 10 000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria i år og neste år.

- Hvor tok du egentlig det tallet fra?, spurte DBTVs Peder Ottosen under livesendingen fra Valgboden.

- Det er et tall som er politisk bestemt. Det finnes ikke noen mal, eller regnskap for det. Det kunne vært 12 000 eller 8000, men som du vet er det ikke Arbeiderpartiets landsmøte som bestemmer norsk politikk, svarte partilederen.

Står ved avtalen Et stortingsflertall kom til slutt fram til et vedtak om 8000 kvoteflyktninger over tre år. Siden har flyktningkatastrofen eskalert. Gahr Støre mener likevel 8000 fortsatt er et godt tall.

- Nå står jeg ved den avtalen, og vi må samle oss om å gjennomføre den. Dette er snakk om kvoteflyktninger som trolig aldri kan returnere. Det store tallet vi nå må forholde oss til er asylsøkere som kommer til Norge.

AP-lederen mener det ikke er et fundamentalt skille fra i vår, med tanke på kvoteflyktninger.

- Den fundamentale endringen er med asylsøkerne som kommer over havet, som vi nå må ta vårt ansvar og hjelpe, understreker han.

Han understreker viktigheten av å stille opp for disse asylsøkerne.

Står ved anvtalen,

VIL VENTE: Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er en god idé å evaluere avtaler, men vil vente med å revurdere kvoteflyktningavtalen.  Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
VIL VENTE: Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er en god idé å evaluere avtaler, men vil vente med å revurdere kvoteflyktningavtalen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- UDI snakker om prognose på 14 til 16,000 asylsøkere, og mange av disse vil ha god grunn til å få det. Det debatten handler om nå, er hvordan vi kan få til et mottaksapparat for å ta imot disse på en verdig måte, sier Gahr Støre, og legger til:

- Og så må vi ha på plass rekken av de mer kjente tiltakene. Kommunene skal kunne ta imot både disse asylsøkerne, og de som allerede sitter i kø. Videre kommer språkopplæring, sysselsetting, skolegang og idrett, sier han.

Støtter ikke Skei Grande Mandag morgen gikk Venstre-leder Trine Skei Grande ut og ba statsministeren ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria. SV-leder Audun Lysbakken gikk også ut med støtte til Skei Grande under Valgbod-sendingen mandag morgen.

- Jeg støtter Trine Skei Grande. Men så viser utspillet til Venstre i dag svakheten til avtalen som de selv støttet. Dette har nå blitt et tak for inntak av flyktninger, istedet for et gulv. Vi skrev ikke under, fordi vi var redde for at innsatsen ville bli for lav, sier Lysbakken.

Jonas Gahr Støre mener imidlertid at det er for tidlig å revurdere avtalen.

- Jeg har lest ulike versjoner av hva hun har sagt. Jeg er enig i at vi gjør for lite evalueringer underveis i Norge, men vi tror at det er for tidlig nå. La oss ha et forutsigbart løp i kommunene, så får vi revurdere avtalen om ett år, sier han.

- Kan ikke få alle hit Gahr Støre mener det ville vært en dårlig løsning å åpne grensene.

- Det kommer til å være en langvarig krig, forhåpentlig ikke alt for lenge. Det er ikke noen løsning at vi skal si kom hit til alle sammen. Vi må finne gode løsninger i regionen, sier han.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.