SLAG I MAGEN: Ingen Grenser-deltaker Bjarne Bø-Sande reagerer på Carl I. Hagens nedsettende bruk av ordet «døvblinde». Nå har han fått beklagelse fra Frp-nestoren Foto: Privat
SLAG I MAGEN: Ingen Grenser-deltaker Bjarne Bø-Sande reagerer på Carl I. Hagens nedsettende bruk av ordet «døvblinde». Nå har han fått beklagelse fra Frp-nestoren Foto: PrivatVis mer

Ingen Grenser-Bjarte (45) reagerer på Hagen-epost om «døvblinde i andre partier»: - Føltes som et slag i magen

Carl I. Hagen fornærmet ikke bare innvandrere med sin epost i går. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestor Carl I Hagen fikk i går kritikk etter å ha replisert på en epost hvor innvandrere ble omtalt som okkupanter til halve Stortinget og halve regjeringen.

Det er imidlertid ikke bare ordlyden om innvandrere som skaper reaksjoner. I eposten skriver Hagen nemlig at han har advart om innvandring siden 1979, og at «de døvblinde i andre partier har skylda!» for innvandringen til Norge.

Den nedsettende bruken av ordet «døvblinde» har skapt reaksjoner blant døvblinde i Norge.

- Det føltes som et tungt slag i magen, sier døvblinde Bjarte Bø-Sande til Dagbladet.

Han er Ap-politiker i Randaberg, og kjent som tidligere deltaker i TV-serien Ingen Grenser. Da han fikk nyss i Hagens ordbruk, sendte han Frp-nestoren en epost hvor han tok avstand fra uttalelsen.

«Jeg skriver denne eposten for å vise min reaksjon på den måten du fremstiller døvblinde som udugelige mennesker. Et modent menneske med vanlig folkeskikk ville ikke gjort det.», skrev han i eposten, som ble sendt med kopi til Dagbladets journalist i formiddag.

- Jeg har sett meg lei av slike ord knyttet mot funksjonsnedsatte blir brukt i en negativ ordlyd, og det var på sin plass å reagere en slik bruk av ordet. Han omtalte døvblinde slik at folk får den oppfatning av at døvblinde er udugelige mennesker. Slik er det ikke i virkeligheten. Mange funksjonsnedsatte inkludert døvblinde er ressurssterke mennesker, skriver han i en epost til Dagbladet.

Han påpeker at politikere har et enormt samfunnsansvar for å passe på hvordan de ordlegger seg.

Likevel er han ikke er overrasket over ordlyden fra Hagen. Selv om mange funksjonsnedsatte har jobber og egne boliger, er det fortsatt en stigmatisert gruppe.

Han mener stigmaet er en viktig årsak til at funksjonsnedsatte fortsatt har en vei å gå mot full deltakelse i samfunnet.

- Min forventning er at profilerte politikere bør være mer ansvarbevisste valg av ord, fordi de representerer en bred velgermasse. Dessverre er jeg ikke overrasket over at slike ord blir brukt, og vi har en lang vei å fjerne stigmaen, sier han.

Dagbladet sendte klokka 16.42 en sms til Carl I. Hagen hvor han ble spurt om å kommentere kritikken fra Bø-Sande. Klokka 16.49 sendte Hagen deretter en epost med en beklagelse til Bø-Sande, hvor Frp-politikeren ifølge Bø-Sande innrømmer at ordvalget var lite gjennomtenkt.

BEKLAGER: Carl I. Hagen sendte Bjarte Bø-Sande en personlig beklagelse på epost. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKLAGER: Carl I. Hagen sendte Bjarte Bø-Sande en personlig beklagelse på epost. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er nå ferdig med denne saken og ønsker at ikke flere bruker dette ordet i feil sammenheng, sier Bø-Sande til Dagbladet.

- Han sendte beklagelsen like etter at Dagbladet tok kontakt?

- Ja, men jeg har akseptert beklagelsen, og jeg forventer nå at ingen flere kommer til å gjøre det samme. Det gjelder ikke bare for funksjonshemmede, men også ord knyttet til rase, religion med mer.

Overfor Dagbladet bekrefter Carl I. Hagen at han har sendt en beklagelse til Bøe-Sande.

- Har svart Bjarte direkte og beklaget og forklart at da jeg vokste opp var det et vanlig uttrykk for de som ikke ville se eller forstå, skriver Hagen i en sms til Dagbladet.