- Ingen grenser for vonde ting gutten skal utsettes for

Urimelig at Annas sønn (2) ikke skal få barnepensjon, mener stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26 år gamle Anna Medvedeva etterlot seg sin ett år gamle sønn da hun ble drept av sin ekssamboer Mikael Svantesson, den 14. oktober 2012.

I helga kunne Dagbladet fortelle at den lille gutten, som i dag er to år gammel, ikke har rett på barnepensjon. Barnepensjon gis til barn som har mistet en eller begge foreldrene, og er en pensjon som skal sikre barnet inntekt til livsopphold.

Bodde i Norge ett år for lite Ifølge Nav har ikke Annas sønn rett på barnepensjon, siden moren bare bodde to år i Norge. Anna flyttet til Norge 12. august 2010. Om hun hadde bodd i Norge ett år til ville sønnen hatt krav på barnepensjon, opplyser Nav.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener det er uaktuelt at gutten ikke skal få pensjon.

- Ingen grenser for vonde ting gutten skal utsettes for

- Dette barnet må få barnepensjon, alt annet er helt urimelig. Det er ikke grenser for vonde ting denne gutten skal utsettes for, sier Andersen til Dagbladet.

- Norge må ta ansvar Annas sønn sluttet å snakke før hun ble drept. Etter at han satt fastspent i bilen, mens faren mishandlet og drepte Anna, så har han sluttet å snakke, har Annas tante tidligere fortalt Dagbladet.

- Den første tida etter at Anna ble drept, sa han bare «Anna», «Anna», «Anna», sier tanta, som i dag tar vare på den lille gutten.

Karin Andersen mener Norge nå må ta ansvar for 2-åringen.

NORMALT LIV: - Jeg ønsker å gi ham et mest mulig normalt liv, sier tanta til Dagbladet om Anna Medvedevas to år gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
NORMALT LIV: - Jeg ønsker å gi ham et mest mulig normalt liv, sier tanta til Dagbladet om Anna Medvedevas to år gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Nå har vi nylig skrevet inn barns rettigheter i Grunnloven, og snakker med store ord om de viktige grunnplankene i loven. Da kan det ikke være slik at barnet til en kvinne som ble drept av guttens norske far, ikke får rettigheter i Norge. De stivbeinte regler er neppe laget så en har sett for seg en slik situasjon, sier hun, og forteller at hun umiddelbart vil ta opp saken med arbeids- og sosialministeren.

- Det er snakk om en unge - Jeg forventer at regjeringa hiver seg rundt og finner en løsning på dette. Og det er uavhengig av hva skjedd og hvem som har skylda, for her er det snakk om en unge som trenger en viss økonomisk trygghet etter alt for fæle opplevelser, sier Andersen.

Avslaget på søknaden om barnepensjon er grunna for kort trygdetid i Norge, opplyste avdelingsdirektør ved Nav Pensjon i Porsgrunn, Svein Sannes overfor Dagbladet i helga.

- Når Nav skal behandle barnepensjonssaker ser vi på trygdetilknytningen til avdøde forelder. Vilkåret for rett til barnepensjon er tre års forutgående medlemskap for avdøde forelder, sier Sannes.

- ELSKET SØNNEN SIN: - Anna elsket sønnen sin. Hun var villig til å gjøre alt for ham. Nå er hun død. Det syntes jeg er det grusomste, sier tanta til Anna Medvedeva, som bor i Buskerud. Av hensyn til Annas to år gamle sønn, ønsker hun å være anonym. Foto: PRIVAT
- ELSKET SØNNEN SIN: - Anna elsket sønnen sin. Hun var villig til å gjøre alt for ham. Nå er hun død. Det syntes jeg er det grusomste, sier tanta til Anna Medvedeva, som bor i Buskerud. Av hensyn til Annas to år gamle sønn, ønsker hun å være anonym. Foto: PRIVAT Vis mer

Anna Medvedeva (26) var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og ba flere ganger om hjelp fra politiet og krisesenteret.

URIMELIG: Stortingsrepresentant Karin Andersen synes det er urimelig at Anna Medvedevas to år gamle sønn ikke har krav på barnepensjon. Hun sier til Dagbladet at hun umiddelbart vil ta opp saken med arbeids- og sosialministeren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
URIMELIG: Stortingsrepresentant Karin Andersen synes det er urimelig at Anna Medvedevas to år gamle sønn ikke har krav på barnepensjon. Hun sier til Dagbladet at hun umiddelbart vil ta opp saken med arbeids- og sosialministeren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer