Wagner-gruppa:

- Ingen grunn til å åpne kista

Kilder den russiske eksil-avisa Meduza har vært i kontakt med, hevder at Wagner-gruppa opptrer uærlig om levningene til egne soldater.

UÆRLIG: Anonyme kilder hevder at Wagner-gruppa kan ha jukset med noen av likene til de drepte soldatene de sender hjem til Russland. Foto: Aleksey Smagin/Kommersant/POLARIS/NTB
UÆRLIG: Anonyme kilder hevder at Wagner-gruppa kan ha jukset med noen av likene til de drepte soldatene de sender hjem til Russland. Foto: Aleksey Smagin/Kommersant/POLARIS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den private militære organisasjonen Wagner-gruppa vekker stadig oppsikt.

Lørdag varslet Wagner at de ville sende ukrainske soldater, som er drept i kampene rundt Soledar, over til ukrainsk-kontrollert territorium.

Samtidig skriver den russiske eksil-avisa Meduza at gruppa angivelig ikke klarer å gjøre det samme for familiene til sine egne soldater.

Ifølge avisa har den russiske TV-kanalen TV Rain, som i likhet med Meduza har måttet basere seg utenfor hjemlandet for å omgå Russlands strenge medielover, vært i kontakt med en anonym person som omtales som «Angelina».

«Angelina» skal ifølge Meduza og TV Rain være gift med en av de om lag 40 000 soldatene som ble rekruttert til Wagner-gruppa fra russiske fengsler.

WAGNER-GRUPPEN: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at det er på tide at Wagner-gruppen ble stemplet av USA som en transnasjonal kriminell organisasjon. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

- Hundre prosent

I fjor høst skal hun ha mistet kontakt med ektemannen, og representanter fra Wagner-gruppa skal ha tatt kontakt for å informere henne om at han var omkommet.

Påfølgende skal «Angelina» ha fått tilsendt en forseglet kiste hun ble fortalt at inneholdt mannens levninger.

På spørsmål om hvordan hun kunne være sikker på innholdet, forsikret Wagner-gruppa om at det ikke var rom for feil.

- De sa til oss at det var ingen grunn til å åpne kista, fordi før soldatene dro til krigssonen, så tar de en form for DNA-prøve, og når de finner lik så sammenlikner de det. De sa at de kunne garantere hundre prosent at det var ham, skal «Angelina» ha fortalt TV-kanalen.

I kjølvannet av begravelsen skal hun imidlertid ha blitt kontaktet av en person som opplyste at han jobbet i den ukrainske sikkerhetstjenesten. Ifølge ham hadde «Angelinas» mann blitt tatt som krigsfange av det ukrainske militæret seint i oktober.

Dette skal ifølge Meduza seinere ha blitt bekreftet av det ukrainske militæret, mens den russiske føderale fengselstjenesten skal ha fortalt henne at de ikke kunne utgi informasjon om mannen på grunn av konfidensialitetsregler.

- Kulefangere

Pensjonist og generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror det er en god sjanse for at hendelsene Meduza og TV Rain omtaler kan ha funnet sted, siden han tviler på at Wagner-gruppa er i stand til å ha kontroll på alle sine omkomne i Ukraina.

- Det er klart at Wagner ikke har noen administrasjon som er i stand til å organisere dette, og dette med at de skal ha et DNA-arkiv tror jeg er bare tøys. Det ville kreve svært avansert kompetanse, som de ikke har, sier generalløytnanten til Dagbladet.

Utfordringen for Wagner-gruppen, mener Dalhaug, er at de rett og slett har for mange døde blant sine rekker.

- Man vet jo hvordan kampene i Bakhmut har foregått. De har sendt bølger av soldater der særlig de som har blitt hentet ut av fengsel har blitt brukt som kulefangere, og tapsprosenten blant disse er enorm, sier generalløytnanten.

Han referer også til at det i tidligere kriger har vist seg svært utfordrende å holde oversikt når tapstallene begynner å bli høye, og at liknende hendelser som den beskrevet av «Angelina» har også forekommet.

- Informasjonspesten i vår tid

Innholdet i Meduzas artikkel er ikke uavhengig bekreftet.

Det er imidlertid flere hendelser og uttalelser som viser at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin ikke er fremmed for manipulasjon og villedning.

Onsdag tok for eksempel Wagner-sjefen til orde mot det han mener har vært et stort feilskjær av Russiske myndigheter.

- YouTube er informasjonspesten i vår tid, uttalte Prigozjin på sin Telegram-kanal, ifølge Reuters.

Der hevdet han at over 40 prosent av videoene på YouTube var «politisert og rettet mot Russland», og beskrev det som et nederlag for russiske myndigheter at de ikke har blokkert tjenesten i landet.

Prigozjin er selv godt kjent med desinformasjon på Internett, og har tidligere innrømmet å være en av bakmennene for en «trollfabrikk», altså en organisasjon der folk fikk betalt for å opprette falske kontoer i sosiale medier og spre løgner for å desinformere eller manipulere andre brukere.

For dette ble blant annet Prigozjin erklært ettersøkt av FBI for manipulasjon av det amerikanske presidentvalget i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer