KRAFTIG SPRÅKBRUK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stusser over den kraftige ordbruken fra LO-leder Gerd Kristiansen og Unio-leder Anders Folkestad. Høyre-statsråden avviser planer om storstilt privatisering i skolen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRAFTIG SPRÅKBRUK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stusser over den kraftige ordbruken fra LO-leder Gerd Kristiansen og Unio-leder Anders Folkestad. Høyre-statsråden avviser planer om storstilt privatisering i skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Ingen grunn til å bruke retoriske storslegger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser at regjeringen åpner for storstilt privatisering i skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser at regjeringen åpner for storstilt privatisering i skolen, og mener LO og Unio overreagerer kraftig.

- Jeg hånflirer ikke - Jeg stusser over språkbruken deres, men jeg hånflirer ikke, og tar gjerne en debatt med LO og Unio. Men det er ingen grunn til å bruke de retoriske storsleggene mot det forslaget vi legger fram. De overdriver voldsomt.

Vi legger absolutt ikke opp til noe frislepp for privatisering. Det er tvert imot snakk om en snever dispensasjonsmulighet i dagens friskolelov, sier kunnskapsministeren.

Flertall for - Jeg vet at LO og Unio ikke er enige i denne politikken, men et flertall av velgerne stemte på partier som ønsker slike endringer, og det er flertall for det på Stortinget, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Privatskole for rørleggere? - Men det er ingen motsetning mellom en god offentlig skole, og at det gis mulighet for at private tilbud blir vurdert.
I dag har vi privatskoler for å utdanne folk til toppidrettsutøvere, så hvis noen ønsker å utdanne kokker eller rørleggere, eller lage en skole med spesiell vekt på realfag, hvorfor skal de ikke få mulighet til det?

Den endringen vi foreslår, gir mulighet for dem som ønsker å opprette en slik skole, og som innfrir faglige krav, kan søke om å få lov til det.

Private grendeskoler Gerd Kristiansen sier at det neppe er noen som vil investere i en privatskole i Gryllefjord.  Jeg kjenner ikke Gryllefjord, men vet at det i perioden med rødgrønn regjering er etablert Montessori-skoler i Hildre i Haram kommune og Kvalavåg på Karmøy.

Privatskoler er ikke noe byfenomen, det er opprettet flere tusen privatskoleplasser under den rødgrønne regjeringen med LOs velsignelse, sier Røe Isaksen.

Snever dispensasjonsadgang Han sier at man gjennom å gi en midlertidig dispensasjonsmulighet vil få inntrykk av hvilke og hvor mange aktører som er interessert i å investere i skoler.

-  Det blir en veldig snever dispensasjonsadgang. De fleste som søker, vil sikkert få nei. Så det er absolutt ikke snakk om noe frislepp, sier Røe Isaksen.