Ingen grunn til å endre reiseplaner

Død svane fra Buskerud analyseres i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttet har gått gjennom situasjonen i dag etter de siste funnene av fugleinfluensa og døde svaner i Tyskland og Danmark. Men det er ingen grunn til å endre reiseplaner, skriver våre nasjonale helseovervåkere på sin hjemmeside.

Rådene er de samme som før situasjonen har utviklet seg dramatisk nordover siste døgn: reis dit du har planlagt, men ligg unna fuglemarkeder og fjørfebesetninger.

-Faren har økt

Etter et møte i ettermiddag mellom ledelsen i Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og Helse- og sosialdirektoratet, oppsummerer direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet situasjonen slik:

-Observasjonene som er gjort siste døgn, har økt sjansen betraktelig for at fugleinfluensa kan komme til Norge. Men det er en dyresykdom, og det skal mye til  for at H5N1 skal smitte over på mennesker. Og fugleinfluensa smitter ikke mellom mennesker, sier Gudding til Dagbladet.no etter møtet.

Obduksjon i kveld 

  Mattilsynet har fått en rekke meldinger i løpet av dagen til vakttelefonen 06040 om døde svaner og andre fugler. En død svane fra Buskerud blir foreløpig obdusert i kveld.

Det er ikke utviklet noen vaksine til mennesker mot fugleinfluensa - H5N1 - foreløpig.

Tamiflu på resept

Myndighetene har store nok lagre av medisinen tamiflu, som hjelper mot influensa generelt. Denne medisinen hjelper først NÅR du er blitt influensasyk, og må foreskrives av lege.

Det mest skremmende perspektivet ved fugleinfluensa, er at den kan smitte fra fugler til mennesker. Fugler dør som regel ett døgn etter at de er smittet, sykdomsforløpet hos smittede mennesker vet medisinerne ikke noe entydig om foreløpig.

91 døde mennesker

Siden 2000 har Verdens Helseorganisasjon (WHO) fått rapport om 91 mennesker som har mistet livet med diagnose H5N1.

Hittil i år er WHO-statistikken oppdatert med 15 dødsfall pr. 13. februar. De nordligste dødsfallene så langt er registrert i Tyrkia, der fire mennesker er døde i år.

Sju er registrert døde av fugleinfluensa i Indonesia, tre i Kina og en i Irak.

PÅ RESEPT Influensamedinen Tamiflu er den eneste som foreløpig hjelper også mot fugleinfluensa, H5N1.