- Ingen grunn til å gi opp i Midtøsten

Selv etter tre kriger på fem år nekter utenriksminister Børge Brende å legge tostatsløsningen for Israel og Palestina død.

TOSTATSLØSNING: - Da fredsforhandlingene ble avbrutt, eksploderte det på Gaza. Det tror jeg er en illustrasjon på hvordan det vil være i Midtøsten fremover hvis man ikke får til en tostatsløsning basert på grensene fra 1967, sier utenriksminister Børge Brende (H), her med statsminister Erna Solberg (H) under NATO-toppmøtet i Cardiff. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOSTATSLØSNING: - Da fredsforhandlingene ble avbrutt, eksploderte det på Gaza. Det tror jeg er en illustrasjon på hvordan det vil være i Midtøsten fremover hvis man ikke får til en tostatsløsning basert på grensene fra 1967, sier utenriksminister Børge Brende (H), her med statsminister Erna Solberg (H) under NATO-toppmøtet i Cardiff. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi håper at man kan greie å gjenoppta en fredsprosess mot en tostatsløsning. Det er ingen grunn til å gi opp, sier Brende (H).

Lørdag reiste han til Midtøsten, hvor han skal ha politiske samtaler i Israel, Palestina og Egypt. Utenriksministeren skal forberede giverlandsmøtet for Palestina i New York senere i september.

I juni måtte Brende skrinlegge planene om et givermøte etter kollaps i USAs forhandlingsinitiativ.

Så innledet Israel offensiven på Gazastripen, og det blir reist spørsmål ved om Norge skal fortsette å samle inn penger til å bygge en palestinsk stat flere har gitt opp håpet om.

Status quo Med en våpenhvile i kraft mellom Israel og Hamas i Gaza fra slutten av august har Brende imidlertid ikke tenkt å kaste inn håndkleet.

Han viser til at det er de mest radikale kreftene på begge sider av konflikten som ikke ønsker en tostatsløsning.

- Ingen av de kreftene ønsker Norge å spille på lag med. Vi ønsker å bygge viktige elementer i en statsstruktur, sa han til NTB før avreise.

I samtalene med statsminister Benjamin Netanyahu og andre israelske ledere vil Brende legge spesiell vekt på hvordan fredssamtalene kan gjenopptas.

- Jeg håper israelerne tydelig ser at status quo ikke er noen opsjon, sier han.

- Da fredsforhandlingene ble avbrutt, eksploderte det på Gaza. Det tror jeg er en illustrasjon på hvordan det vil være i Midtøsten fremover hvis man ikke får til en tostatsløsning basert på grensene fra 1967, sier han.

Beslag Senest i august kunngjorde imidlertid Israel at staten vil beslaglegge store landområder på den okkuperte Vestbredden.

De stadige utvidelsene av israelske bosetninger en viktig grunn til at flere analytikere har erklært toget gått for visjonen om en palestinsk stat i fred med Israel.

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har uttalt at tiden er inne til å diskutere alternativer til en tostatsløsning for Israel og Palestina.

Det amerikanske initiativet til forhandlinger gikk i stå i vår, og diplomatiske forsøk ble satt ettertrykkelig på sidelinjen med Gaza-krigen i sommer.

Over 2.100 palestinere ble drept i krigen, mens den kostet 69 livet på israelsk side. Store deler av Gaza by ligger i grus, og i høst skal Norge sammen med Egypt arrangere givermøte for gjenoppbyggingen.

Vekst i Gaza Brende understreker at han også vil se videre.

- Det er viktig at dette ikke bare blir et spørsmål om å gjenoppbygge Gaza, men om hva som skal til for at Gaza igjen kan bli et område hvor arbeidsplasser skapes og vekstkraften kommer tilbake, sier han og vil ha en lettelse i blokaden av området.

Han viser til at det har vært en viss bevegelse blant annet på fiskerifronten etter våpenhvilen.

- Men det må mer til, sier han.

- Det var krig i 2009, 2012 og 2014, og man må bryte dette negative mønsteret. Dette vil jeg utfordre Netanyahu på, sier han.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer