ENORME INNTEKTER: - Dette genererer enorme inntekter til statskassen. sier olje- og energiminister Ola Borten Moe etter at Statoil i dag meldte om et stort funn på Havis-prospektet i Barentshavet. Foto: Scanpix/Ned Alley
ENORME INNTEKTER: - Dette genererer enorme inntekter til statskassen. sier olje- og energiminister Ola Borten Moe etter at Statoil i dag meldte om et stort funn på Havis-prospektet i Barentshavet. Foto: Scanpix/Ned AlleyVis mer

- Ingen grunn til å holde igjen, sier Borten Moe etter nytt oljefunn i nord

Olje- og energiministeren og Statoil-sjefen er enige om å gi full gass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har en god dag i dag, etter at Statoil i morges meldte om et stort funn i Havis-prospektet i Barentshavet. Funnet ligger sju kilometer fra Skrugard-funnet fra april i fjor.

Vil ikke holde igjen Olje- og energiministeren ser funnet som en kjempemulighet for Nord-Norge.

- Dette understreker mulighetene som finnes i Barentshavet og i nord, og jeg håper at det skal bidra til vekst og sysselsetting og kompetansebygging, men ikke minst at også flere oljeselskaper fatter interesse, sier Ola Borten Moe.

Dagbladet spør om han vil bremse, eller være en pådriver for å komme i gang med utvinningen.

- Vi skal alltid være forsiktige, og det er det gode prosesser for i Norge. Men innenfor rammen av at vi skal gjøre en skikkelig jobb, er det ingen grunn til å holde igjen, sier Borten Moe til Dagbladet.

Selv om miljøbevegelsen har vært skeptisk til oljeboring i Barentshavet, tror ikke Ola Borten Moe funnet vil føre til mye strid.

- Jeg ser ingen grunn til at dette skal bli spesielt kontroversielt, sier han.

- Enorme inntekter Olje- og energiministeren mener funnet har to perspektiver. Det ene er mulighetene det gir for verdiskaping og arbeidsplasser.

- Det andre er at det genererer enorme inntekter til statskassen. sier han.

Nøyaktig hvor store, vet han ikke. Men for å illustrere oljeindustriens betydning, trekker han fram et annet tall.

- I år har den norske stat budsjettert med nettoinntekter på 341 milliarder fra olje og gass. Det er nesten en millard om dagen, sier en begeistret minister.


- Skal nordover Nå henter olje- og energiministeren fram industri-entusiasmen.

- Etter Skrugard-funnet og dette funnet er det klart at vi får enda en selvstendig feltutbygging, og det har kjempemye å si. Alt fra praktiske arbeidsoppgaver og støttefunksjoner som skal utføres når det kommer i produksjon. Men det viktigste er kanskje de langsiktige mulighetene til å bygge en ny industri i Nord-Norge. Det var også perspektivet i oljemeldinga i  juni, at nå skal industristrien nordover, sier Ola Borten Moe til Dagbladet.

- Nord-Norge ny oljeprovins
- Dette bekrefter Nord-Norge som en ny oljeprovins. Det er gode nyheter for Norge med tanke på verdiskapning og arbeidsplasser, sier konsernsjef i Statoil Helge Lund til Dagbladet om det nye oljefunnet.

Han vil ikke anslå hvor mange arbeidsplasser funnet kan bringe med seg for landsdelen.

- Det er alt for tidlig å si, men vi ser hva som skjedde på Vestlandet når man bygget ut oljefeltene der, sier han.

- Ny optimisme - Vi har over lang tid vært interessert i dette området. For ni måneder siden kom Skrugård-funnet som bekreftet at våre letemodeller var gode. At vi gjør et nytt funn bedyr at vi har knekt de geologiske kodene, sier Helge Lund, som har en god dag.

- Dette er veldig motiverende for våre medarbeider, men også for Norge. Vi opplever en helt annen optimisme rundt oljeindustrien enn vi gjorde for bare ett år siden. Senere i dag skal jeg på en konferanse i Stavanger om vekstens utfordringer og mulighet. Det setter det litt i perspektiv. Det er ikke mange land hvor det er et tema, sier han.

NY OPTIMISME:Statoil-sjef Helge Lund forteller om ny optimisme i oljeindustrien. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
NY OPTIMISME:Statoil-sjef Helge Lund forteller om ny optimisme i oljeindustrien. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer