- Ingen grunn til å legge bort snøskuffa

Etter en smak av vår i sør, gjør vinteren retur over store deler av landet. Fare for snø og markant kaldere vær er fasiten for de kommende dagene.

PÅFYLL: Oslo får kaldere vær og kanskje påfyll av snø. Det gjelder også flere steder i landet de kommende dagene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PÅFYLL: Oslo får kaldere vær og kanskje påfyll av snø. Det gjelder også flere steder i landet de kommende dagene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påskestemning og temperaturer over ti varmegrader har preget starten av mars flere steder i landet. Særlig på Sør- og Østlandet har en forsmak på våren gitt spontane reaksjoner i form av både joggende mennesker i shorts og is-spising i solveggen.

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes kan imidlertid helle kaldt vann i de solvarme årene hos folk over store deler av landet med sine utsikter for de kommende dagene.

- Det er en noe usikker utvikling vi får allerede fra helga, men det kommer i alle fall kaldere luft over hele landet, sier Moxnes.

Fra vår til vinter

Ifølge meteorologen vil sørlige deler av Norge, som har hatt det beste været den siste tida, nå oppleve et markant temperaturfall. Den naturlige rekkefølgen fra vinter til før, synes å bli nærmest reversert.

- Vårlufta som har prega landsdelen den siste uka, er nå fortrengt. Om ikke det går så langt at vinteren kommer, så blir det i alle fall ikke den vårlige stemninga man har hatt, til tross for mye oppholds og pent vær, sier Moxnes.

Hun trekker fram Øst- og Sørlandet som kommende dagers værvinnere. Etter helga er det også lovende utsikter, om enn fortsatt noe kjølig.

- Det blir fint innenfra, men kaldt ute. Det er noe usikkert om det kommer snø østafjells, men det kan se sånn ut på mandag, helt ned mot kysten på sentrale strøk på Østlandet. Det er i alle fall ingen grunn til å legge bort verken snøskuffa eller vinterdekkene, sier statsmeteorolog Moxnes.

VARMT: Vestlandet er varmere enn Tenerife noen få dager før jul. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Vått i vest

For Vestlandets del innledes helga, i likhet med store deler av året ellers, med nedbør. Fredag ettermiddag blir det noe regn, med et skiftende vær som preger store deler av helga.

- Det blir perioder med nedbør, særlig lørdag og søndag. Vestlandet vil også få snø når man kommer opp i 300-500 meter, sier meteorologen.

Trøndelag og Møre og Romsdal har så langt hatt ei uke preget av middelmådige værforhold, noe som drar seg inn i helga. Ifølge Moxnes får de to fylkene mesteparten av nedbøren som kommer i landet lørdag og søndag.

For den som håper på å forlenge skisesongen ytterligere, er det likevel godt nytt i vente. Det blir nedbør i fast form.

- Mesteparten av det som kommer i helga, blir som snø, også i lavlandet. Helt ut mot kysten kan det også bli regnbyger på grunn av mildere vær fredag kveld, men i det store og hele får man ei vinterlig helg før det roer seg litt med nedbøren både i Trøndelag og Møre og Romsdal, sier Moxnes.

VARMT: Flere av de norske løperne reagerte på varmen og løypa etter dagens treningsøkt i VM-løypene. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Skikkelig vintervær

Et Nord-Norge som så langt har hatt en relativt snøfattig vinter, vil i likhet med Midt-Norge få ei helg i det hvite tegn. Helga vil preges av snøbyger før kulda, i likhet med i «Musevisa», setter inn.

- Helga preges av snøbyger, så nå begynner det å bli som normalt i nord. Snøværet avtar noe på søndag, men så blir det kaldere. Det blir fralandsvind fra sør-øst, ganske kraftig til og med. Samtidig blir det tørt, så man kan oppleve skikkelig vinterlige forhold med klarvær og kald vind. I neste uke er det nok Nord-Norge som får det fineste været sånn sett, sier Moxnes.

- Det høres både fint og kaldt ut - hvordan blir temperaturene?

- Det blir ned mot 20 kuldegrader enkelte steder i Nord-Norge, med kaldlufta som kommer østfra. Selv i Tromsø vil man nok se temperaturer ned mot 15 kuldegrader, avslutter meteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer