Sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce. Foto: Are Haram.  
Sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce. Foto: Are Haram.  Vis mer

- Ingen grunn til å snakke om rentekutt

I dag ble tallene for prisutviklingen i mars presentert. Sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce mener inflasjonstallene bør være betryggende for Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,3 prosent fra februar til mars, hovedsakelig som følge av høyere priser på klær, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,4 prosent i mars, ned 0,1 prosentpoeng fra februar.

Klesprisene steg

Det var økte priser på klær som bidro mest til månedsveksten i KPI, opplyser SSB, og viser til at mange klesbutikker skifter vareutvalg i perioden mellom februar og mars. De bytter fra vinterklær som selges til reduserte priser, til nye sommerklær som selges til fullpris.

Da alle undergruppene av klær steg markant, ble det en samlet prisstigning for klær på 7,7 prosent i mars – en kraftigere oppgang enn den man har opplevd de siste fem årene.

Matvareprisene var 2,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor, noe som kan skyldes at påsken var i mars i fjor, og at prisene på flere matvarer ble redusert kraftig i den perioden i fjor.

Kjerneinflasjonen

Kjerneinflasjonen, KPI justert for avgiftsendringer og energipriser, økte med 1,7 prosent på årsbasis i mars, sammenlignet med 1,6 prosent i februar.

Det var på linje med konsensus, men under prognosen til Norges Bank som var på 1,8 prosent.

- Ingen overraskelser denne gangen, skriver sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce i en oppdatering.

- Det er ingen grunn til å snakke om et rentekutt, fortsetter han.

Marius Gonsholt Hov, makroøkonom i Handelsbanken, påpeker i en kommentar at timingen for påskeferien forstyrrer tallene noe.

-Vi foretrekker å se tallene for både mars og april før vi trekker noen konklusjoner om den underliggende prisutviklingen, skriver han, og legger til at utviklingen i kjerneinflasjonen så langt har ligget rett under estimatene til Norges Bank.

Etter Handelsbankens syn er imidlertid ikke det avviket signifikant. v

Betryggende for Norges Bank

Siden i fjor sommer da kjerneinflasjonen var på 3,6 prosent har den falt bratt.

I februar var den nede i 1,6 prosent - etter et fall som var mye raskere enn Nordea hadde forventet.

- Det skapte litt usikkerhet om hvor vidt den også ville falle godt under våre prognoser om å ligge i et område mellom 1 og 1,5 prosent de neste årene, skriver Bruce.

- Dagens tall gjør oss sikrere på prognosene våre, fortsetter han og legger til at kjerneinflasjonen nå bare er noe høyere enn der man kan forvente at den vil være med flat til noe sterke krone, samt relativt moderat lønnsvekst.

Han påpeker at selv om dagens tall kom 0,1 prosent poeng under prognosen til Norges Bank, burde de være betryggende for sentralbanken.

En stabilisering av kjerneinflasjonen på linje med forventningene burde dempe frykten for så lav inflasjon at det kunne tolkes som en trussel mot inflasjonsforventningene, mener han.

Flere økonominyheter

Meglerhus: Selg aksjen
Questerre får Fredriksen-medarbeider inn i styret