Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen grunn til å straffe Thendrup strengt

Advokat Johnny Veum i prosedyren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Advokat Johnny Veum mener at Nokas-raner Johnny Thendrup er en angrende synder som ikke fortjener mer enn 12 års fengsel. Aktors påstand var 16 års fengsel for Thendrup, mens kravet var 18 år for mange av de andre ranerne.

I sin prosedyre i Stavanger tingrett i dag, argumenterte Veum for at Thendrup må få en langt større strafferabatt for sin uforbeholdne tilståelse enn det aktor vil tilkjenne ham.


- En større strafferabatt har hjemmel i rettspraksis og hos lovgiver, og en betydelig belønning er viktig for å anspore andre til å tilstå, sa advokat Veum.

Han mente at Thendrup under ranet ikke truet noen andre før han sjøl ble beskutt og truffet. Da løsnet han skudd. Advokaten påpekte at Thendrups dømmekraft da var nedsatt på grunn av stresset under ranet, og skuddskaden han hadde pådratt seg.

- Johnny Thendrup sa også nei til å motta sin del av ransutbyttet, han ville ikke ha blodpenger, minnet Veum om.

Ikke ansvarlig for drapet

Advokaten mente at politiet måtte ta en stor del av ansvaret for at Nokas-ranet utviklet seg til et blodig skuddrama der en politimann ble drept.

- Hvis politiet hadde nøyd seg med å observere, uten å åpne ild, er det fullt mulig at ranet ikke hadde fått et så tragisk utfall. Hvis Thendrup hadde ant at noen skulle bli skutt og drept under ranet, hadde han aldri blitt med. Alle i ranslaget kan ikke holdes ansvarlig for at en person går fullstendig av skaftet og skyter og dreper en politimann, sa Veum.

Han viste også til at Johnny Thendrup har brutt alle kodekser i ransmiljøet ved å forklare seg og tilstå for politiet. Det har han gjort sjøl om han risikerer tyngre soning og mulige represalier fra andre kriminelle.

- Sitt livs tabbe

- Rørlegger og familiefar Johnny Thendrup gjorde sitt livs feilvalg da han sa ja til å bli med på Nokas- ranet, sa Veum da han innledet sin prosedyre.

Veum mente at Thendrup ikke visste hva han ble med på da han takket ja til å bli en del av David Toskas ranslag. Han framstilte sin klient som en naiv person som er lett å lede. Thendrup har ingen kriminell bakgrunn, han hadde ingen bånd til ransmiljøet, men var en yrkesstolt familiefar som ble blindet av utsiktene til rask fortjeneste.

10 millioner kroner skulle bli Thendrups andel av utbyttet.

Johnny Thendrup ble truffet i låret av et skudd fra en polititjenestemann på domkirkeplassen under ranet. Han lå sterkt skadet i en dekkleilighet i Stavanger i flere dager, før han haltet ut i byen og tok toget hjem til Oslo.

- Politiet startet

Johnny Thendrup har hele tida holdt fast på at det var politiet som startet skytingen på domkirkeplassen. Aktoratet mener ranerne åpnet ild, og mener at Thendrup forskjønner sin opptreden under ranet. Advokat Veum tilbakeviser det, og prøver ved hjelp av videoopptak og vitneforklaringer å overbevise retten om at det var politiet som skjøt først.

Johnny Thendrup vet hvem av ranerne som skjøt og drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland.

Thendrup våger likevel ikke avsløre hvem det er. Han frykter for represalier både mot seg selv og sin familie.

VET HVEM SOM SKJØT: Men Johnny Thendrup våger likevel ikke avsløre hvem det er.
FORTJENER STØRRE STRAFFERABATT: Det sa Johnny Thendrups forsvarer Johnny Veum, da han startet sin prosedyre i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!