Mangelvare: Statens landbruksforvaltning har forlenget perioden med nedsatt toll på smør for å bøte på smørmangelen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Mangelvare: Statens landbruksforvaltning har forlenget perioden med nedsatt toll på smør for å bøte på smørmangelen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Ingen grunn til å være smørblid ennå

Importen forlenges i et forsøk på å sikre smør på bordet i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen grunn til å være smørblid ennå. Tine tror på fortsatt smørmangel, og for å videreføre importen av "nødsmør" har statens landbruksforvaltning forlenget perioden med nedsatt tollsats på smør i én måned til.

- Vi gjorde en vurdering 16. desember hvor produksjon, antatt tilgjengelighet på vare og etterspørselen de første ukene på nyåret ble vurdert. Det ble da antatt at det vil være underdekning en stund utover i januar, sier Øystein Knoph i Tine.

I tillegg til å være produsent selv har Tine også rollen som markedskontrollør. Det er de som er ansvarlige for at det er nok smør i hyllene til å dekke behovet. Før jul fikk de kjeft av blant andre landbruksminister Lars Peder Brekk for at de ikke klarte å forutse krisa.

- Det var Tine som anmodet om at de lavere tollsatsene ble forlenget, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Hov Aanæs i Statens landbruksforvaltning.

Nødhjelp
Men selv om importen blir billigere er det ikke nødvendig vis mer smør på vei til butikkhyllene. Før jul var det det alternative meieriet Synøve Finden som reddet smørøyet i julegrøten for mange. De hadde da en opsjon på å importere 260 tonn som de benyttet seg av i desember. Men meieriet vil ikke lenger hjelpe til med å løse smørkrisa.

- For oss er dette i prinsippet over nå. Vi driver egentlig ikke med import av smør, sier administrerende direktør Lars Tretteteig.

Lover ikke Norgesgruppen kjøpte rundt 100 tonn av smøret Synøve Finden importerte fra Belgia.

- De siste 27 tonnene fikk vi i romjula. Noe er allerede i butikkene. Resten vil bli distribuert de nærmeste dagene. Inntill Tine er tilbake i en normalsituasjon håper vi smørimporten fortsetter, men vi driver ikke med import selv, sier direktør Bård Gultveit i Norgesgruppen.

Han kan ikke gi noe løfte om smør på brødet.

- Vi håper det vil være smør i butikkene, men vi kan ikke garantere det.

Et usikkerhetsmoment er hvor mye vi kunder har hamstret når vi innimellom har sett at det er smør i kjølediskene.

- Vi er usikre på hvor mye smør folk sitter med i kjøleskapene sine, sier han.

Heller ikke hos Reitan-gruppen som driver Rema 1000 er  det full kontroll på smørforsyningen.

- Vi er spent på situasjonen i tida som kommer, er alt innkjøpssjef Anders Mo i Reitan-gruppen vil si søndag kveld. Han regner med å oppdatere seg mer på smørsituasjonen når han er tilbake på jobb i dag.