- Ingen grunn til frykt

Jan Moen er mannen som trener Gamal Hosein og de andre fangene i kampsport. - Denne treningen fokuserer på samhandling, ikke på slåssing, sier Moen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han startet nanbudotreningen i Skien kretsfengsel i slutten av august i år.

- Frykten for denne kampsporten må skyldes misforståelser og manglende kunnskap. Jeg trener de innsatte to ganger i uka og kan allerede se at aktiviteten har positiv innvirkning på dem. Gamal Hosein er en av de flinkeste i den harde kjernen på ti utøvere, sier Moen til Dagbladet.

- Er det så rart at ansatte blir engstelige når innsatte lærer farlige slag og spark?

- Det er riktig at de lærer slag og spark, men det er bare en liten del av treningen. De lærer pusteteknikker, fallteknikker, harmoniske bevegelser og rulling. De får selvdisiplin og lærer å fungere sammen. Dette er en kampsport der man lærer selvforsvar, sier Moen.

Han mener fotball er farligere.

- Fotball appellerer til lureri og aggressivitet. I nanbudotreningstimene i fengselet får vi inn andre og sunnere verdier, sier Moen, som har den høye graden, Shihan, og er leder for nanbudosporten i Norge og Skandinavia.

Moens virksomhet er idealistisk og ulønnet, han jobber som beredskapstekniker.

- Jeg forstår at man er skeptisk til at innsatte trener med vekter. De som blir størst, dominerer de andre. I nanbudo lærer vi å respektere hverandre, sier Moen.