- Ingen grunn til krig mot Irak

Jimmy Carter mener en krig mot Irak må kunne unngås dersom landet fortsetter sitt samarbeid med FNs våpeninspektører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets fredsprisvinner ankom i morges Gardermoen.

- Hvis Irak fortsetter et fullstendig samarbeide, ser jeg ingen grunn til krig. Men ingen vet hva som vil skje, sa Carter da han søndag morgen ankom Gardermoen sammen med sin nærmeste familie.

Den 78 år gamle amerikanske eks-presidenten har markert seg som en skarp kritiker av George W. Bush. I forrige måned brukte han betegnelsen «arrogant» om USAs utenrikspolitikk, og han har gjentatte ganger ytret motstand mot å angripe Irak uten støtte i FN.

«Spark på leggen»

Nobelkomiteens leder Gunnar Berge uttalte at årets Nobels fredspris «ikke bare er et spark på leggen til USA, men til alle som har inntatt den samme holdningen til Irak-konflikten som den nåværende administrasjonen i USA».

Selv vurderer Carter Fredsprisen som en personlig anerkjennelse.

- Prisen er en anerkjennelse av arbeidet Carter-senteret har lagt ned. Det er en stor ære for meg selv, min familie, mine venner og Carter-senteret å oppleve dette. Vi er svært takknemlige, og ser fram til seremoniene, sa Carter foran et fulltallig pressekorps på Gardermoen.

Til tross for at Carters stemme kan klinge ubehagelig i ørene til den sittende amerikanske regjering, er det ikke kommet offisiell kritikk mot at den tidligere peanøttbonden ble historiens 110. mottaker av Nobels fredspris. President Bush var faktisk blant de første gratulantene, men så har da Carter vært kandidat til Fredsprisen helt siden Camp David-avtalen i 1978.

- Godt å være tilbake

78-åringen var tilsynelatende i god form da han plantet føttene på norsk jord søndag morgen, etter en lang flytur fra Atlanta i hjemstaten Georgia.

- Det er godt å være tilbake i Norge, smilte eks-presidenten, der han sto sammen med sin livsledsager, kona Rosalynn.

- Vi har tatt med hele familien til Norge. Med barn og barnebarn teller vi til sammen 22 stykker, la Rosalynn Carter til.

Det er et hektisk program som venter det aldrende ekteparet i Norge. Fram til avreisen torsdag må de gjennom pressekonferanser, middager, fjernsynsprøver og konserter, i tillegg til selve Nobel-seremonien og samtaler med statsminister Kjell Magne Bondevik og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, som Jimmy Carter betegner som en «personlig venn».

Søndagen hadde Carter satt av til personlige atspredelser, antakelig for uten pressens tilstedeværelse å ta Oslos severdigheter nærmere i øyesyn. Et mektig sikkerhetsoppbud i hælene må han derimot regne med. På Gardermoen var et stort antall sikkerhetsvakter og væpnet politi møtt fram for å skjerme årets fredsprisvinner.