HELDIGVIS: - Vi kan jo heldigvis si at mobilstrålingen blir klassifisert i laveste klasse som mulig kreftfremkallende, sier Merete Hannevik, seksjonssjef i Statens strålevern, til Dagbladet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
HELDIGVIS: - Vi kan jo heldigvis si at mobilstrålingen blir klassifisert i laveste klasse som mulig kreftfremkallende, sier Merete Hannevik, seksjonssjef i Statens strålevern, til Dagbladet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADETVis mer

- Ingen grunn til panikk

Så lenge man følger disse rådene, sier Staten Strålevern etter WHOs kreftvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) kunne tirsdag melde at bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende. Organisasjonen lister nå bruk av mobiltelefon i samme kreftfremkallende kategori som bly, eksos og kloroform.

En gruppe med 31 forskere fra 14 land har vedtatt dette etter å ha undersøkt ett titalls studier. Forskergruppen fant bevis for å kategorisere eksponering av mobilbruk som «mulig kreftfremkallende for mennesker».

Les pressemeldingen fra International Agency for Research on Cancer (IARC) her!

- Heldigvis lav - Vi kan jo heldigvis si at mobilstrålingen blir klassifisert i laveste klasse som mulig kreftfremkallende, sier Merete Hannevik, seksjonssjef i Statens strålevern, til Dagbladet.

- Det er ikke noe dramatisk endring, klassifiseringen er på grunnlag av at foreligger studier som viser en mulig økt risiko enten ved langtidsbruk eller ved mye bruk, men det er svake funn og gir ikke grunnlag for å endre rådene, sier Hannevik.

- Vi vil fortsette med å si det vi har sagt hele tiden: Bruk hands-free, sørg for å ha god dekning, bruk sms og foreldre må passe på at barna følger dette. Da har man fjernet mesteparten av eksponeringen, sier Hannevik.

Svakheter med studiene Mobiltelefoners og trådløse apparaters radiofrekvens skaper elektromagnetiske felter som kan være kreftfremkallende og gi økt fare for hjernesvulst, en ondartet type hjernekreft, går det fram av uttalelsen IARC. Strålingen er ikke like sterk som røntgen, men ligner mer på den som kommer fra en veldig svak mikrobølgeovn.

- Det slik stråling gjør, enkelt fortalt, er det samme som skjer med mat i mikrobølgeovner, at hjernen på en måte blir kokt, sier Black.

- Problemet er at det ennå er svakheter ved de studiene. De er veldig begrenset og vi bør nå få cellestudier, dyreforsøk og befolkningsstudier som trekker i samme retning før vi kan trekke en hovedkonklusjon, sier Hannevik.

- Så folk kan ta det med ro?

- Ja. Det er ingen grunn til panikk. Så lenge de følger generelle strålevernsregler og unngår unødvendig eksponering. Spesielt når det er så lett å ta forholdsregler, sier Hannevik.

DETTE BØR DU GJØRE: - Vi vil fortsette med å si det vi har sagt hele tiden: Bruk hands-free, sørg for å ha god dekning, bruk sms og foreldre må passe på at barna følger dette. Da har man fjernet mesteparten av eksponeringen, sier Merete Hannevik. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
DETTE BØR DU GJØRE: - Vi vil fortsette med å si det vi har sagt hele tiden: Bruk hands-free, sørg for å ha god dekning, bruk sms og foreldre må passe på at barna følger dette. Da har man fjernet mesteparten av eksponeringen, sier Merete Hannevik. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer