Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen hadde vært i live etter to minutter

Eksplosiv brann på Sofiemyr: 800 graders varme på fem minutter. Brannsjefens bønn: sjekk røykvarsleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Familien på fem kommer hjem fra påskeferie til et fullstendig nedbrent to etasjers hus på Sofiemyr på Kolbotn utenfor Oslo. De har ikke noe hjem å flytte inn, men de er i live.

Vakthavende brannsjef Per Christoffersen i Nordre Follo Brannvesen kan ikke si hva som hadde skjedd hvis det hadde vært folk hjemme under den eksplosive brannen i Hermods vei 3 på morgenkvisten i dag - annet enn at det er sekunder som skiller liv fra død.

- Dette er en eksplosiv brann, som det forsåvidt er mange av. Jeg får håpe at røykvarsleren hadde vært i orden, for å si det på den måten, sier Christoffersen til Dagbladet.no mens han og mannskaperne driver etterslokking i formiddag.

- Skremmende raskt

På det første bildet, tatt av en nabo klokka 05.41, står flammene ut av vinduer i begge etasjene, men uten at store flater av veggen er antent. Det andre bildet er tatt 05.46 når brannvesenet er i gang med slokkingen. Da er hele huset overtent og veggen dekket av flammer.

- Dette har gått skremmende raskt, som det gjør i dagens hus med mye brennbare materialer innvendig. Romtemperaturen kommer opp i mellom 600 og 800 grader på mellom tre og fem minutter i en slik brann. Og før det har dødelig røyk sivet inn i rommene.

- Det er fare for at ingen ville overlevd i disse rommene lenger enn to minutter etter at brannen startet, sier en ettertenksom brannsjef.
 

Brannøvelse hjemme

 KL. 05.46:  Brannvesenet er på plass og i gang med slokking da det andre bildet blir tatt, fem minutter seinere. Hele huset er overtent. -Det blir mellom 600 og 800 grader varmt i et rom mellom tre og fem minutter etter at en brann har startet. Det er fare for at ingen overlever hvis de ikke kommer seg ut i løpet av to minutter, sier vakthavende brannsjef Per Christoffersen i Nordre Follo Brannvesen til Dagbladet.no. Foto: tipser.no/NILS YNGVE NILSEN
KL. 05.46: Brannvesenet er på plass og i gang med slokking da det andre bildet blir tatt, fem minutter seinere. Hele huset er overtent. -Det blir mellom 600 og 800 grader varmt i et rom mellom tre og fem minutter etter at en brann har startet. Det er fare for at ingen overlever hvis de ikke kommer seg ut i løpet av to minutter, sier vakthavende brannsjef Per Christoffersen i Nordre Follo Brannvesen til Dagbladet.no. Foto: tipser.no/NILS YNGVE NILSEN Vis mer

Oppfordringen til alle er å ha en brannøvelse hjemme og sjekke batteriene i brannvarsleren, særlig etter ferie. - Vi har mange eksempler på at batteriene har gått tomme i feriene. Da har batteriene sluttet å lage pipelyder, og folk tror alt er i orden.

- Ditt lokale brannvesen vil gi råd om hvordan du kan gjennomføre en enkel brannøvelsene.

- Knytt et skjerf foran øynene på et av familiemedlemmene, snurr rundt tre ganger og sjekk hvor lett det er for han eller henne å finne veien ut mens klokka går.   

- Da skjønner du betydningen av å trene på hvordan du skal komme deg kjapt ut av eget hjem, sier vakthavende brannsjef i Nordre Follo.

Sammen med en nabopatrulje fra Oslo hadde brannvesenet 15 mann og fire biler på branntomta snaue fem minutter etter at en av naboene varslet. - Vi fikk vite umiddelbart at familien var bortreist, og vi slapp heldigvis å gå inn i huset. Det måtte vi i så fall ha gjort fra baksiden, sier Christoffersen.

Etter brannutviklingen å dømme ser det ut som brannen startet i nærheten av inngangspartiet under skråtaket mot hagen. - Vi vet ikke noe om årsaken. Dette må politiet se på, sier Christoffersen.

Klokka var om lag 05.35 da noen av beboerne i nabolaget våknet av sprakelyder.

Kattene kom seg ut

image: - Ingen hadde vært i live etter to minutter

- Familien i brannhuset har vært på ferie i Gambia en ukes tid. Vi har vært i huset og matet kattene hver dag. På morgenkvisten fant vi Lussi og Pønsj i hagen vår. Det er et mysterium hvordan kattene har kommet seg ut, sier nabo Yngve Nilsen til Dagbladet.no.

Familien i Hermods vei 3 ble varslet om at de kommer  hjem til en branntomt før de satte seg på flyet i Gambia i dag.

KL. 05.41: Naboen tar det første bildet etter å ha våknet av sprakelyder og ringt brannvesenet umiddelbart. Da må brannen allerede ha vært i gang noen minutter. Ytterveggen er ennå ikke overtent.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media