Vannforgiftningen på Askøy

Ingen håndhilsing. Halve klassen var hjemme

Lærer Hilde på Askøy håndhever 48-timersregel.

LÆRER OG ELEVER: Lærer Hilde Daae Johannessen var hjemme fra jobben mandag - det var også døtrene og elevene Madeleine (12) og Hanna (7). Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
LÆRER OG ELEVER: Lærer Hilde Daae Johannessen var hjemme fra jobben mandag - det var også døtrene og elevene Madeleine (12) og Hanna (7). Foto: Eivind Senneset / DagbladetVis mer

ASKØY (Dagbladet): Lærer Hilde Daae Johannessen har holdt sine døtre Hanna (7) og Madeleine (12) hjemme fra Kleppe skole i dag.

- Det er så fort gjort at barn kan glemme seg bort når de leker, sier hun.

Madeleine var syk med diaré i helga og måtte reise hjem fra håndballcup på Stord sammen med mer enn 50 andre spillere fra Askøy håndballklubb, der hennes mor Hilde er sportslig leder.

- I fjor var jeg skadet, og nå ble jeg rammet av dette smitteutbruddet. Jeg fikk ikke spilt én eneste kamp. Det var veldig dumt, sier Madeleine.

Hilde Daae Johannessen har selv vært lærer på Kleppe skole i 14 år, men jobber nå på en skole i Bergen.

48-timersgrense

- Jeg vet av erfaring at det alltid vil være noen barn som ikke er flinke med håndhygiene. Samtidig har vi vært opptatt av at Madeleine ikke skal gå på skolen før 48 timer etter at symptomene på sykdom var over for henne. I morgen skal begge jentene gå på skolen, og jeg kan gå på jobb, sier hun, og fortsetter:

- Da skal jeg neie til elevene i stedet for ta dem i hånda, som vi har tradisjon for.

Da Hilde kom hjem med håndballgruppa fra Stord lørdag kveld, bommet hun selv på rådene fra kommunen.

Feil tannpuss

- Jeg pusset tennene med vann fra springen. Da jeg oppdaget feiltrinnet, skyllet jeg munnen med flaskevann. Det er så fort gjort for både voksne og barn å gjøre feil i den vanskelige situasjonen vi er i nå, sier hun.

Rektor Hilde Jordheim ved Kleppe skole forteller at skoleledelsen har stor respekt for dem som har valgt å holde sine barn hjemme fra skolen i dag. Hun beskriver det som har skjedd på Askøy som «et stort tillitsbrudd mellom kommunen og befolkningen».

- VÆR GODE OMSORGSPERSONER: Rektor Hilde Jordheim på Kleppe skole har minnet ansatte om spesielle oppgaver disse dagene. Foto: Eivind Senneset.
- VÆR GODE OMSORGSPERSONER: Rektor Hilde Jordheim på Kleppe skole har minnet ansatte om spesielle oppgaver disse dagene. Foto: Eivind Senneset. Vis mer

En av tre hjemme

- Bare her på skolen er 103 barn borte, av i alt 338 elever. I løpet av dagen har vi måttet sende 8 barn hjem etter at de er blitt syke. En klasse var halvert da elevene kom i dag tidlig.

- Vi har også 10 av totalt 49 ansatte som er syke av epidemien. I tillegg er noen borte på grunn av annen sykdom. Vi får hjelp av 12 heldagsvikarer på skolen og fire vikarer i skolefritidsordningen, sier rektor Jordheim.

Hun sier at de teller opp antall ansatte og vurderer stillingen fra time til time om det er forsvarlig å holde skolen åpen.

Foreløpig går det bra, men hun kan ikke utelukke at det kan bli nødvendig å stenge skolen om flere ansatte blir syke.

Gjennom helga sendte hun informasjon på sms til alle foreldrene. Personalet på skolen har fått instruks om å være gode omsorgspersoner for elevene.

Toalettkurs

EN AV TRE VAR HJEMME: Kleppe skole hadde mange tomme stoler tirsdag. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
EN AV TRE VAR HJEMME: Kleppe skole hadde mange tomme stoler tirsdag. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Mange barn har hatt sterke opplevelser de siste dagene når flere i familiene deres er blitt alvorlig syke. Noen av barna har familiemedlemmer med svakt immunforsvar og kroniske sykdommer. Da er det viktig at vi har trygge voksne som kan gi dem ro i skolehverdagen, sier rektoren.

Da barna kom på skolen i dag tidlig, var det ingen som ble håndhilst av lærerne. Alle fikk opplæring i vasking av hender og hvordan de skal oppføre seg under og etter toalettbesøk.

- Alle som har søkt om å få holde sine barn hjemme fra skolen, har fått innvilget søknaden. I denne vanskelige situasjonen er det viktig for oss å vise raushet. Nå håper vi at epidemien skal gå tilbake og forsvinne så snart som mulig, sier rektor Hilde Jordheim.

Skolesjef Anne-Merete Mærli Hellebø i Askøy kommune sier at i alt 258 elever og 30 ansatte på seks skoler i det aktuelle smitteområdet har vært fraværende i dag. Kleppe skole og Kleppestø ungdomsskole er hardest rammet.

Listhaug tilbyr ressurser

Varaordfører Bård Espelid sier i ettermiddag at det ikke skal stå på ressurser i kampen for å finne smittekilden på Askøy.

LISTHAUG TOK KONTAKT: Varaordfører Bård Espelid er Askøy kommunes krisekoordinator i vannsaken. Foto: Eivind Senneset.
LISTHAUG TOK KONTAKT: Varaordfører Bård Espelid er Askøy kommunes krisekoordinator i vannsaken. Foto: Eivind Senneset. Vis mer

- Vi er blitt kontaktet av eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, som har ansvar for Folkehelsesinstituttet og Mattilsynet. Hun berømmer arbeidet som er gjort her, og sier at vi må gi beskjed om vi får behov for flere ressurser til vårt arbeid. Det setter vi stor pris på, sier Espelid.

Kommuneledelsen vurderer kontinuerlig om det kan bli nødvendig å stenge skoler eller barnehager på grunn av stort sykefravær og pedogagiske utfordringer i forbindelse med det.