Ingen har forhåpninger om mirakel i Bosnia

- Frykten er der, men vi må ha håp, og vi tror på Gud, svarte Liljana Zelen-Karadzic, etter å ha stemt, på spørsmålet om hun frykter pågripelse av sin ettersøkte ektemann, Radovan Karadzic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ettersom Radovan Karadzic er på rømmen og siktet for krigsforbrytelser, har kona Liljana drevet valgkamp for Det serbiske demokratiske partiet (SDS) foran gårsdagens kommunevalg i Bosnia-Hercegovina. Ektemannen ledet partiet fra 1991 til 1996.

Et kommunevalg i det sønderskutte landet er ikke som andre kommunevalg. Nei, det påkaller hele verdens oppmerksomhet og kan bli gjenstand for analyse i FNs sikkerhetsråd.

Verdens oppmerksomhet knytter seg til om de ytterliggående nasjonalistene blant serberne, og for så vidt også kroatene som ønsker landet oppdelt og nedlagt, fremdeles står sterkt eller om mer moderate og mindre etnisk reine partier skal vinne fram. Men heller ikke utlandet venter noe mirakel, så kort tid etter den blodige krigen.

Sjelden har man sett så påfallende utenlandsk innblanding i et demokratisk valg. Vestlige ledere og diplomater har gjort det klart for enhver velger med syn eller hørsel i behold at utfallet avgjør om USA og Europa vil fortsette med å gjenoppbygge landet fra ruinene.

Rot

Ei bombe gikk av utenfor et stemmested i Banja Luka, uten å skade noen mennesker. Det meldtes også om et smell i den serbiske bydelen i Sarajevo. Ellers var det rolig.

- Jeg har hatt store forventninger til dette valget, men så er det så dårlig organisert, sa Liljana Zelen-Karadzic til de frammøtte journalistene i Pale, dette lille skisportsstedet utenfor Sarajevo som de serbiske opprørerne under ledelse av hennes mann gjorde til hovedstad.

Rotet gikk ut på at hun ikke fant navnet sitt i valgmanntallet på nærmeste stemmested og måtte finne et annet. Mange velgere kunne ikke finne ut hvor de skulle stemme, så valglokalene måtte holdes åpne en time lenger i går kveld. Noen velgere anklaget lokale valgstyrer for å skjule stemmestedene.

Dragan Cavic, som ønsker å bli ordfører i de bosniske serbernes hovedstad, Banja Luka, mente valget bør kjennes ugyldig. Opptil 30 prosent av velgerne fant ikke stemmestedet, påsto han.

Cavic tilhører SDS, partiet til Karadzic. Det er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), der utenriksminister Thorbjørn Jagland sitter i ledertroikaen, som avholder valget.

Fragmentert

- Ikke still flere spørsmål, svarte Liljana Zelen-Karadzic på spørsmål om hvor ektemannen oppholder seg.

Han er, sammen med general Ratko Mladic, den fremste av de ettersøkte fra krigen, der anslagsvis 200000 mennesker mistet livet og to millioner mennesker flyktet. 2,5 millioner velgere kunne velge mellom sju koalisjoner, 68 partier og 18 uavhengige kandidater. Det forteller sitt om et fragmentert politisk liv.

Ordførere og kommunestyrer er på valg i alle unntatt én av Bosnias 146 kommuner. Den østlige byen Srebrenica er ikke med, ettersom tidligere valg der aldri ble iverksatt på grunn av serbisk motstand. De skal forsøke å velge i oktober.

Ingen forventer det underet som utlandet håper på, nemlig at Bosnia skal følge i Kroatias spor og kaste nasjonalistene som ledet landet ut i borgerkrig. Bare blant de bosniske muslimene, som nå kaller seg bosniakker, ser man tegn på endring.

Sosialdemokratene, det eneste partiet i hele landet som samler like mye bosniakker, kroater og serbere og som avviser all etnisk splid, har fått økende tilslutning i de muslimske byene. Sosialdemokratenes framgang går på bekostning av Det demokratiske handlingspartiet, et muslimsk parti ledet av president Alija Izetbegovic. Men de ser ikke ut til å gjøre det like godt blant kroater og serbere, og dermed er man nesten like langt.