– Ingen har gjort noe gæærnt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du underviser litteraturstudenter om forskningsetikk. Hva tenker du om Fløgstad-debatten?

– I og for seg er det en interessant debatt, men den er blåst helt ut av proposjoner. Det er ikke snakk om at noen har gjort noe gæærnt. Det blir et spørsmål om høflighet, om hvordan man forholder seg overfor kildene sine. Det handler om ømme tær og såret stolthet. Jeg har ikke lest Fløgstads roman, så jeg kan ikke uttale meg om han har vært svært uhøflig, litt uhøflig eller ikke uhøflig i det hele tatt.

Pryser reagerer på at Fløgstad bruker en rekke historiske skikkelser han har forsket på, mens Fløgstad sier ingen har eiendomsrett til historiske personer. Hva er riktig?

– Ifølge loven har man bare rettigheter til sin egen fremstilling, og måten man har organisert og formulert denne på. Fakta er det ingen som har rett til. Det Pryser er sår for, er at kildemateriale som han møysommelig har brakt frem, personer som har fått historisk identitet takket være hans forskning, brukes av Fløgstad uten at han blir kreditert. Men hvis det er riktig som Fløgstad skriver, at det er andre som også har skrevet grundig om disse skikkelsene, har han ikke vært veldig uhøflig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer