TEGN PÅ DEPRESJON: Ingen har hørt fra Liu Xia, enka til fredsprisvinner Liu Xiaobo, siden en video av henne ble publisert på internett i sommer. Nå har en venn av Liu publisert et brev fra henne på Facebook. Brevet inneholder et dikt som viser tegn på dyp depresjon. Foto: AFP / NTB Scanpix
TEGN PÅ DEPRESJON: Ingen har hørt fra Liu Xia, enka til fredsprisvinner Liu Xiaobo, siden en video av henne ble publisert på internett i sommer. Nå har en venn av Liu publisert et brev fra henne på Facebook. Brevet inneholder et dikt som viser tegn på dyp depresjon. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Ingen har hørt fra fredsprisvinnerens enke siden i sommer. - Jeg ligger som et lik

Fredsprisvinnerens enke har levd i isolasjon siden 2010.

(Dagbladet): 13. juli 2017 døde fredsprisvinner Liu Xiaobo (61) etter at han hadde blitt diagnostisert med uhelbredelig kreft. Den kinesiske dissidenten tilbrakte sine siste åtte år i fengsel.

Hans kone, poeten Liu Xia, har levd i isolasjon siden 2010. Offentligheten har ikke hørt noe fra enka siden i sommer, da en video av henne ble publisert på internett.

Nå slår venner av poeten alarm om tegn på dyp depresjon, ifølge The Guardian.

FREDSPRISVINNER: Liu Xiaobo fikk kreftdiagnosen 23. mai i år, og 13. juli 2017 døde han. Bildet er tatt i 2008, i forbindelse med et interjvu. Foto: Kyodo News via AP / NTB Scanpix
FREDSPRISVINNER: Liu Xiaobo fikk kreftdiagnosen 23. mai i år, og 13. juli 2017 døde han. Bildet er tatt i 2008, i forbindelse med et interjvu. Foto: Kyodo News via AP / NTB Scanpix Vis mer

Innesperret
- Da Liu Xiaobo døde tidligere i høst var det mange som lurte på hvilke følger det ville få for hans kone, Liu Xia. Hun har sittet innesperret i sin leilighet i Beijing uten lov og dom siden 2010, sier forfatter og Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til Dagbladet.

I 2010 begynte journalistene å oppsøke henne for å spørre henne ut om skjebnen til ektemannen, og da ble hun satt i husarrest. Sivilt politi ble satt opp utenfor leiligheten hennes for å skjerme henne fra nysgjerrige kinesiske og utenlandske journalister.

- Hun har levd slik i sju år. Saken forteller en del om det kinesiske rettsvesenet. Det er partistyrt. Av og til snakkes det om at Kina skal bli en rettsstat. Men hver gang landet settes på prøve, slik som i denne saken, ser man at partiet overstyrer lover og regler. Partiet kjører eget løp når det er nødvendig, sier Færøvik.

Han mener at det kinesiske kommunistpartiet er konstant i frykt for hva denne kvinnen kan stelle i stand om hun får tale fritt med journalister.

Bisatt i enkel seremoni
Liu Xia slapp ut av husarresten - veldig kort - i forbindelse med ektemannens død i sommer.

Færøvik forteller at kinesiske myndigheter bestemte at Liu Xiaobo skulle kremeres, rett og slett for at tilhengerne hans ikke skulle ha en grav å besøke.

- Uren med asken ble fraktet ut på havet og hun fikk lov til å senke den i havet. Hun sto der med solbriller og barbert hode, og hun så veldig trist ut, sier han.

Siden dette har det vært stille rundt Liu Xia. Offentligheten har ikke hørt noe fra henne siden en video dukket opp på internett i august i år. En venn av paret, regimekritikeren Hu Jia, sa til nyhetsbyrået AFP at han trodde kinesiske myndigheter tvang henne til å stille opp i videoen.

Nå er venner av Liu Xia bekymret for hennes mentale helse, etter at hun sendte et brev som viser tegn på dyp depresjon.

FREDSPRISEN: Ettersom Liu Xiaobo satt fengslet i Kina da han skulle motta fredsprisen, ble han representert med en tom stol på podiet under seremonien. Ved siden av sitter Nobelkomiteens daværende leder, Thorbjørn Jagland. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FREDSPRISEN: Ettersom Liu Xiaobo satt fengslet i Kina da han skulle motta fredsprisen, ble han representert med en tom stol på podiet under seremonien. Ved siden av sitter Nobelkomiteens daværende leder, Thorbjørn Jagland. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
ASKEN SPREDT PÅ HAVET: Liu Xia, kona til Liu Xiaobo, ser på mens urnen med ektemannens aske senkes ned i sjøen. Foto: Shenyang kommunes informasjonskontor / AP / NTB scanpix.
ASKEN SPREDT PÅ HAVET: Liu Xia, kona til Liu Xiaobo, ser på mens urnen med ektemannens aske senkes ned i sjøen. Foto: Shenyang kommunes informasjonskontor / AP / NTB scanpix. Vis mer

«Jeg ligger som et lik»
I et brev skrevet som et dikt til sin venn Herta Mueller, som for øvrig fikk Nobelprisen i litteratur i 2009, skriver Liu at hun er i ferd med å bli gal.

«Too solitary / I have not the right to speech / To speak loudly / I live like a plant / I lie like a corpse», skal det stå i diktet. Slik lyder diktlinjen på norsk:

«For ensom / Jeg har ikke rett til tale / Å snakke høyt / Jeg lever som en plante / Jeg ligger som et lik».

Det er den landsforviste kinesiske dissidenten og forfatteren Liao Yiwu som la ut et bilde av brevet på sin Facebook-konto 9. desember.

Ifølge The Guardian skal håndskriften matche tidligere publiserte brev fra Liu.

- Jeg delte hennes ord i håp om å oppfordre vestlige regjeringer til å snakke med den kinesiske regjeringen om dette problemet og lå henne gå så fort som mulig, sier Liao. Han sier også at enka sendte diktet nylig - men nektet å si hvordan hun klarte å sende det.

En annen venn, som nektet å oppgi navnet sitt til The Guardian fordi han bor i Beijing, sier at han ikke har klart å få kontakt med Liu siden august.

- Hun må bo under stram politikontroll, sier vennen.

Innlagt for depresjoner tidligere
- At det nå kommer livstegn fra henne er positivt i en viss forstand, men det er også trist å lese at hun lider. Det virker som kinesiske myndigheter har tenkt til å holde henne innesperret på ubestemt tid, sier Færøvik.

- Det er klart at det livet hun har levd alle disse årene, har tatt veldig på. Det har også blitt sagt tidligere at hun har vært innlagt i kortere perioder på grunn av depresjoner, fortsetter han.

- Tror du hun noensinne vil bli sluppet fri?

- Ingen vet hva som skjer i Kina om ett år, tre år, fem år eller ti år. Vi får håpe hun slipper ut en dag.

- Gagner ikke dissidenter
Færøvik påpeker at den politiske situasjonen i Kina er veldig stram.

- Siden Xi Jinping overtok det kinesiske kommunistpartiet for fem år siden, har det vært en oppstramming. Dette er noe som vil fortsette under hans ledelse. Samtidig som Kina ønsker kontakt og en viss åpenhet med verden, så strammes det til på hjemmebane. Dette gagner ikke dissidenter.

USA, EU og FNs høykommissær for flyktninger har bedt regjeringen i Kina løslate Liu Xia. Hun har ikke begått noen forbrytelser og er angivelig ikke under etterforskning for noen hendelser, skriver NTB.

DØDSSYK FREDSPRISVINNER: Liu Xiaobo, som led av uhelbredelig leverkreft, fikk her hjelp til å spise av sin kone Liu Xia. Foto: NTB Scanpix
DØDSSYK FREDSPRISVINNER: Liu Xiaobo, som led av uhelbredelig leverkreft, fikk her hjelp til å spise av sin kone Liu Xia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fredsprisen
Demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, ble dømt til elleve års fengsel i 2009. I 2010 ble Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Dette skapte svært krasse reaksjoner i Kina, og tildelingen ble kalt uanstendig. Norge ble også beskyldt for å belønne en «kriminell». Selv om Nobelkomiteen er politisk uavhengig, mente Kina at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støttet tildelingen.

Dette gjorde stor skade på forholdet mellom Norge og Kina. Først nå er det politiske klimaet mellom landene i ferd med å bli normalisert.

Liu Xiaobo fikk kreftdiagnosen 23. mai i år, og 13. juli 2017 døde fredsprisvinneren. Alle appeller om å få ham ut av landet for medisinsk behandling var blitt avslått av de kinesiske myndighetene.