Ingen har klart å knekke koden: Hver dag publiseres 400 av disse mystiske videoene

To videoer skiller seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Youtube-brukeren Webdriver Torso la ut en video 23. september i 2013. Etter den dagen har det dukket opp snart 80 000 lignende videoer ingen skjønner så mye av.

Videoene er på elleve sekunder som følger samme mønster. Alle er unike, med forskjellige firkanter og toner.

I videoen øverst i saken har vi satt sammen noen av dem.

Videoenes karakter har fått mange til å spekulere om dette er koder eller beskjeder. Ulike teorier skal ha det til at at dette er relatert til spill, utenomjordisk aktivitet, spionasje eller markedsføring.

Spionasje Det var nettstedet Wire som var den første til å skrive om gåten, i en artikkel om flere merkelige Youtube-opplastninger.

Både BBC og The Guardian skriver om bloggen Boing Boing som hevder dette er en metode for å gi hemmelige beskjeder til spioner i felt, som er helt meningsløse for oss som ikke kan tolke dem.

Det kan også være et avansert puslespill laget av en anonym organisasjon som er på jakt etter et uoppdaget talent.

- Alien Noen har lurt på om brukeren har noe med Selenium Webdriver å gjøre, fordi de deler litt av det samme navnet. Det er et verktøy som tester internettsider.

Men Patrick Lightbody ved Selenium Webdriver avviser at det er en sammenheng.

- Ut ifra videoene ser det ut som om de prøver å få kontakt med aliens, sier han til The Daily Dot.

Fant informasjon BBC-journalisten Stephen Beckett lastet ned data fra videoene ved å bruke application programming interface (API). Youtubes API gjør det mulig å laste ned blant annet informasjon som filas navn og beskrivelse.

Det tok Beckett en time å laste ned informasjon fra alle videoene, og deretter startet han å lage grafer. Han fant ut at Webdriver legger ut videoer hele tiden, opptil 400 videoer om dagen.

Men to videoer skiller seg ut.

Betalingsmur Den ene skjuler seg bak en betalingsmur på 15 kroner, og er bare tilgjengelig hvis du befinner deg i Frankrike. Det var den aller første videoen brukeren lastet opp.

Betaler man seg inn, begynner et klipp fra tegnefilmserien Aqua Teen Hunger Force.

Det andre klippet som skiller seg ut er video nummer 1182. Videoen viser Eiffeltårnet i Paris i noen sekunder, før kameraet viser litt av en PC-skjerm. Videoen varer bare i seks sekunder.

Under videoen står det «Matei er svært intelligent», foreløpig den eneste kommunikasjonen verden forstår fra opplasteren.

Video nummer 77 387 er den eneste videoen opplasteren selv har trykket «like» på.

Streaming Den mest sannsynlige teorien kommer fra Isaul Vargas, en software-tester fra New York, som dro kjensel på videoene.

Han har sett lignende på en konferanse for et år siden, der et europeisk firma viste hvordan de lagde streaming-software for klienter som for eksempel Netflix.

Firmaet er britisk og heter Youview, og han tror Webdriver kan være av samme slag.

- Når vi ser mengden av videoer og at de i tillegg bruker Youtube, ser jeg for meg at det er et stort firma som tester videokoding og måler hvordan Youtube komprimerer videoene, sier Vargas til The Guardian.

Med andre ord kan de mystiske videoene kanskje forklares med at Webdriver kvalitetssjekker videokoding. Men fortsatt er det altså ingen som har bekreftet denne teorien.